Hoppa till innehåll
Bianca Kronlöf i Svenskjävel

Utmejslad för rollen

Redan innan premiären för Bianca Kronlöfs långfilmsdebut med huvudrollen i Svenskjävel har den hyllats och vunnit priser på festivaler runt om i världen. Bianca Kronlöf vann själv pris för bästa huvudroll på filmfestivalen Les Arcs tidigare i år.
Henrik Emilson

Jag höll ett tacktal och det var helt absurt att få göra det, det är ju nåt man har skämtdragit sen man varit liten: ”Jag vill tacka den och den…” och nu gjorde jag det på riktigt. Det var jättekul, jag kan rekommendera det till alla. Alla borde få vinna ett jävla pris och hålla tal, säger den nyblivna 30-åringen. Resan från barndomshemmet i Sorunda till filmfestivalen kan tyckas lång, men är egentligen självklar.

– Jag växte upp i ett sånt där radhusområde som är inslängt i en skog. Det fanns inget att göra. Så på ett sätt är jag väldigt glad att jag växte upp där, för när det inte finns något att göra måste du hitta på saker själv. Jag och min syster Tiffany gjorde egna videor, låtsas-tv, låtsasradio och gjorde shower i vardagsrummet pinsamt långt upp i åldrarna. Det vi gjorde där och då är precis det jag gör i dag.

”Vill du göra nåt får du fan göra det själv”

Men showerna i ungdomen var också grogrunden för att skapa något eget i vuxen ålder, som Gruppen tillsammans med Nina Haber och Elin Söderquist, som gör egna produktioner, humorserien Full patte för SVT, som hon skapade tillsammans med systern Tiffany, samt de egna Youtube-filmerna Snubben.

– På Teaterhögskolan sa många att skådespeleriet är ett kvinnligt yrke, du är den passiva, du väntar på att bli uppbjuden. Men vet du hur jättesmärtsamt det är att sitta hemma och vänta på att nån ska se ens talang? Vill du göra nåt får du fan göra det själv.

Många känner igen sig i Bianca Kronlöf för hennes humor och satiriska bett. Men Svenskjävel, om unga svenskar som tar lågstatusjobb i Oslo, är rent drama.

– Den roll jag gör i Svenskjävel är egentligen det jag har blivit skolad till, det är rent karaktärsarbete, säger hon och berättar att huvudrollen utmejslade hon och regissören Ronnie Sandahl i tätt samarbete ”… ner till minsta tatuering på hennes kropp”.

Bianca Kronlöf fortsätter att blanda egna och andras projekt. Just nu medverkar hon i ≈ [ungefär lika med] på Dramaten samtidigt som hon och Tiffany skriver på Full patte, säsong två.

– I höst ska jag göra en föreställning som heter Slå pattarna i taket, som är en fantastisk feministisk kabaré som kommer att gå i 120 och turnera över hela landet. Det är genom Riksteatern, det känns viktigt, så det blir statssubventionerat och billigt. Jag tycker att varenda jävel ska ha råd att gå på teater.

Svenskjävel

Ronnie Sandahls debutfilm är ett kärleksdrama med en ny skandinavisk verklighet som fond. 23-åriga ”Dino” (Bianca Kronlöf) drömmer om ett annat liv. Precis som hundratusentals andra unga svenska ungdomar har hon lämnat massarbetslöshetens svenska landsorter för att söka lyckan i ett nyrikt Oslo. Men det nya livet har gått i baklås och ”Dino” har fastnat i en destruktiv rundgång av tillfälliga jobb, pengabrist och hårt festande. När hon bryter armen och förlorar jobbet börjar hon tillfälligt extraknäcka som hushållerska i ett norskt medelklasshem. ”Dino” kastas in i ett liv mycket olikt hennes eget. Och under några kvava sommarveckor hamnar hon i mitten av ett triangeldrama, ett maktspel ingen väntat sig.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.