Hoppa till innehåll
Recension

”Sveriges kanske bästa sångröst”

Alexandra Sundqvist

Det var länge sedan jag hörde ett så fullgjutet debutalbum som Seinabo Seys Pretend. Men så har också 25-åriga Seinabo Sey bidat sin tid inför sin första fullängdare. Och vuxit en hel del under den resan, som också kommit att innefatta början på en framgångsrik internationell karriär.

Häromveckan hyllades Seinabo Seys låt ”Poetic” av den amerikanska popstjärnan Taylor Swift under parollen ”nya låtar som kommer att göra ert liv mer fantastiskt”. Och medan jag lyssnar på Pretend frankerar jag ett brev – med två Seinabo Sey-frimärken.

Merparten av låtarna på albumet Pretend har faktiskt getts ut i EP-format, under 2014 och 2015. Men det gör faktiskt ingenting. För det händer någonting när låtarna sammanfogas till den helhet som albumformatet erbjuder.

Pretend har Seinabo Sey, tillsammans med producenten Magnus Lindehäll, mejslat fram en pop- och dansskiva med en elektronisk, ofta dov, produktion – där percussions blandas med ivriga stråkar, autotune och bombastiska körer, på det mest storslagna men samtidigt sakrala sätt. Och där stompiga popballader som ”Poetic” och ”Hard time” blandas med de något dovare alstren som bitterljuva ”Ruin” och pianobaserade ”Burial”. Allt inramat av Sveriges kanske bästa sångröst.

Seinabo Sey
Pretend
Betyg: 4

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.