Hoppa till innehåll
Min plats

Sveriges närmaste stad

Niklas Rönning är Situation Sthlms försäljare i Enköping. Han tar med oss till sin försäljningsplats utanför Coop Forum och berättar om en frontalkrock och om varför han åker till Stockholm tre gånger i veckan.
Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

Jag har sålt Situation Sthlm i Enköping i sex månader och det går faktiskt kanon. Det är roligt, jag tycker om att komma ut och prata med människor. Har fått några stammisar och många morsar även om de inte köper något.

Jag står här utanför Coop, eftersom det ligger nära organisationen RIA, där jag bor på härbärget och köper tidningarna. Där är de mån om en. Tidigare har jag kuskat runt en del. Jag är uppvuxen i Enköping, men har bland annat även bott i Finnerödja utanför Örebro. Ni har väl hört talas om Finnerödja jordgubbar? Mormor och morfar bor där och jag var hos dem ett tag när det var väldigt turbulent i mitt liv.

Jag hade en enorm tur som överlevde.

Jag hade en bra uppväxt, men jag har adhd och på den tiden var det mycket ”ungjävel, sitt still”. Om det är en orsak till att jag började dricka vet jag inte. Jag hade min första hembrännare redan när jag var 14 år. Men när jag satte jag mig på en råtrimmad vespa och frontalkrockade med en bil, då slutade jag dricka. Jag hade en enorm tur som överlevde.

Jag gick på horse (heroin) ett tag också. Eftersom jag inte lämnade pissprover eller torskade, finns mitt missbruk inte dokumenterat. Det gör att jag inte får underhållsbehandling med subutex. Istället åker jag till Plattan i Stockholm tre gånger i veckan och köper min medicin svart. Jag skulle förstås hellre hämta min medicin lagligt på en mottagning.

Det funkar ändå, och min uppfattning är att det finns de som har det mycket värre än jag har det. Enköping ligger nära Stockholm, Enköping ligger nära i stort sett det mesta. Det kallas ju för Sveriges närmsta stad. Jag trivs här, tycker om att sitta på Enköpings bibbla och läsa och lösa korsord. Och här stöter jag på jävligt många trevliga människor. Jag mår faktiskt mycket bättre nu än jag gjort på länge.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.