Hoppa till innehåll
Medicine pills full frame. Shallow depth of field.
– lllegalt tillverkade tabletter allt vanligare på gatan

Stan är full av ”blåbär”

En blå tablett som bland annat kallas ”blåbär”, ”benny” eller ”habb” finns sedan i höstas i stor utsträckning på Stockholms gator. Egentligen är det ett läkemedel mot bland annat svår ångest och paniksyndrom, men den används av både missbrukare på gatan och ungdomar. Och den tillverkas illegalt på en läkemedelsfabrik i Serbien.
Text: Gerd Eriksson Foto: ISTOCKPHOTO

Södermalmspoliserna Viktor Adolphson och Niklas Janlén vittnar om att de märkt en ökad användning av de blå pillren bland missbrukarna på Södermalm sedan ett halvår tillbaka. Och att det fortsätter att öka. – Vi stöter på de blå pillren i nio fall av tio när vi visiterar folk i missbrukarmiljöer på stan. De har köpt dem av gatulangare runt Maria-akuten, Hornstull, Medborgarplatsen och Skanstull, säger Viktor Adolphson, Södermalmspolisens Trygghetsgrupp. Kristoffer Samsing, gruppchef på DISA-gruppen inom citypolisen och jobbar med mer riktade insatser, håller med om att det är mer narkotikaklassade läkemedel på stan.

Nyligen när de stannade en bil med ungdomar på Skeppargatan var det först kokain de hittade. Men när de sedan gjorde husrannsakan hos en av dem hittade de 24 000 ”blåbär” som skulle säljas vidare. ”Blåbäret” är ett läkemedel i tablettform med varumärket Ksalol och tillhör gruppen bensodiazepiner. Det smugglas in i kartor färdiga för försäljning. Men de svagt blå tabletterna har varken märkning eller skåra utan är en piratkopia av andra läkemedel som till exempel Xanor eller Xanax. Marknadspriset för ett ”blåbär” på gatan är runt tio kronor. – När man hämtar ut ett läkeme
del på apoteket vet man vad man får, men den svara marknaden är full av fallgropar och fulspel. Det är svårt att säga vad en piratkopierad tablett på narkotikamarknaden har för kvalitet. Och vet man inte effekten kan det bli att man tar för många. Vissa missbrukare tuggar på den första tabletten som en kvalitetskontroll, men för ungdomar eller för den som är ovan är det lätt överdosera, berättar Max Wijk, sjuksköterska på Beroendeakuten på Sankt Göran.

Det blå pillret, liksom andra bensodiazepiner, dämpar ångest, gör att man känner sig lugn och avslappnad och att allt går lite långsammare. Det påverkar enkelt uttryckt hjärnans bromssystem. Och att kombinera det tillsammans med alkohol är direkt farligt. – Den som tar ett ”blåbär” tillsammans med alkohol kanske tror att det är detsamma som att 1 +1 blir två. Men det som händer är att 1+1 blir fyra eller fem eftersom de ger effekt på samma system i kroppen. Kombinationen alkohol och bensodiazepiner kan leda till allvarlig förgiftning. Eller så kan man bli både aggressiv och få minnesförluster. Det kan även ske enbart med tabletterna. Han säger att bensodiazepiner ger akut abstinens och att man snabbt behöver ta fler och fler för att må bra och få effekt. Det gör att ribban hela tiden höjs för hur många man tar. Det finns de som kommer till Beroendeakuten efter att ha tagit 20 till 30 tabletter Ksalol och när drogen släpper får de en kraftig abstinens med darrningar, sömnsvårigheter och i värsta fall krampanfall och delirium.

Niklas Janlén, koordinator för det operativa arbetet på Södermalmspolisen, upplever att många missbrukare på gatan mått dåligt under hösten och varit i sämre skick än de brukar. En orsak tror han är att tillgången på droger som kokain och heroin minskade drastiskt när gränsernas stängde, vilket också innebar stegrande priser och att man kanske blandar mer. Däremot öppnade det en gyllene marknad för illegalt narkotikaklassade läkemedel som tillverkas i Europa och smugglas in hit. Som den blå tabletten Ksalol. Är det lättare att gömma en drog som är i tablettform för polisen vid beslag? – Missbrukarna på gatan är generellt sett inte så uppfinningsrika. Beroendet är större än risken att bli upptäckt.

HJÄLP VID BEROENDE

Beroendecentrum Stockholms nya mottagning Läkemedel och hälsa på Gävlegatan 22 erbjuder individuell behandling för personer med läkemedelsberoende. Har man frågor eller misstänker att man är beroende av sitt läkemedel kan man vända sig dit för att få hjälp att trappa ner på ett säkert sätt. Mottagningen erbjuder också psykologisk behandling för ångest, depression, sömnproblem.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.