Hoppa till innehåll
Kjell Johansson

Hade ryggsäcken full med böcker när polisen visiterade

– Jag har Sveriges vanligaste efternamn, eftersom jag är en ovanlig personlighet så är det kul att ha det – så man är vanlig på nåt sätt.
Text: Ulf Stolt Foto: Johan Olsson

Hade så kraftig ADHD när jag var liten, funkade ingenstans. För sju år sen fick jag diagnos och det hjälpte mig att sluta knarka. Nu har jag lägenhet och så. Jag var bostadslös i 20 år.

– Jag har alltid skrivit. Och läst. Och alltid undrat vad det är för fel på människan – vi skulle ju kunna ha det så bra… Jag har läst böcker om religion, filosofi och psykologi. När jag läser skönlitteratur är det mycket klassiker – Herman Hesse och Fjodor Dostojevskij är mina favoriter.

– En gång när snuten skulle visitera mig i ett soprum hittade de en massa böcker: Idioten, Steppvargen av Hesse, På jakt efter verkligheten – lite udda att ha just den boken i väskan, påtänd i ett soprum. Snuten sa: ”Vad fan gör du här, du verkar ju vara en intelligent kille som läser böcker.”

KJELLS BOKTIPS:

Bästa antikvariatet i stan är det som
ligger precis bredvid porten till
Strindbergs lägenhet på
Drottninggatan. Där har
jag köpt mycket böcker.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.