Hoppa till innehåll
Buller i stan

Stad i ljud

En stad är aldrig tyst. Bor man i en storstad är en del av verkligheten att ljuden av staden alltid hörs, dygnet runt, var man än befinner sig. De senaste tio åren har Stockholm inte blivit en tystare stad, tvärtom – fler invånare och en ökad bullernivå. Och antalet anmälningar om störande buller från restauranger och klubbar som Miljöförvaltningen måste vidta åtgärder mot ökar inte heller – det brukar vara en handfull per år. Anmälda till lika delar av personer som bor i hyreslägenheter som i bostadsrätter.
Text: Ulf Stolt Illustration: Emma Hanquist

Fåglar i storstäderna sjunger starkare och i ett högre och ljusare tonläge, för att göra sig hörda över det allmänna stadsljudet. Vi människor gör likadant, vi höjer också rösten i ljudligare omgivningar. I en stad låter alltid någonting – trafik, sophämtning, ett bygge som pålas, olika typer av evenemang, restauranger med uteserveringar, människors samtal. Och de hårda byggmaterialen i en stad och husen och gatornas sträckning och vinklar kan bilda liksom dalgångar som reflekterar ljud och bidrar till att ljudnivån i staden höjs ännu mer.

De senaste tio åren har Stockholm ökat sin befolkning med cirka 30 000 personer årligen – det förtätar gator och offentliga miljöer och höjer därmed också volymen. 2015 kom en ny bullerförordning som numera tillåter en bullernivå på 60 decibel, mätt invid fasaden – 60 decibel motsvarar ljudet av en normal konversation förd i samtalston utan störande bakgrundsljud. Inne i en lägenhet är Folkhälsomyndighetens accepterade bullernivå, med stängda fönster och öppna friskluftsintag, 25 decibel – det motsvarar ljudet av ett svagt vindbrus.

Att bli störd av buller påverkar människors hälsa, kan leda till hörselskador, påverka nattsömnen och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, inverka på talförståelse och kommunikation och påverka inlärning och prestation. Även i en stad måste man därför, anser myndigheterna, ha tillgång till tystnad. 12 mars 2017 inkommer en anmälan till Miljöförvaltningen från en boende på Klevgränd 5 som upplevde sig störd av musik33 buller från Södra Teatern. Senare samma dag inkommer, från en boende på Katarinavägen 20, ytterligare en anmälan om störande musikbuller, men den anmälan gäller bullerstörning från Kägelbanan. Just de här båda bulleranmälningarna till Miljönämnden ska komma att få viss kulturjournalistisk betydelse. Men först om drygt två år.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #263

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.