Hoppa till innehåll
Elin Cullhed

Skildrar kamp

Alexandra Sundqvist.

I Gudarna skriver kulturjournalisten Elin Cullhed fram en originell ungdomsroman om 16-åringarna Brita, Lilly och Jane – även kallad Janne. De bor i Tierp – ”en förort till rymden där gatorna blöder av slask” och där ”ingen gör kaos med patriarkatet”. Romanen handlar om systerskap, men också om vuxenblivande och om att vara tjej och navigera genom tonårstidens minfält.

– Idén var att det skulle handla om tre unga tjejer, själva handlingen uppstod i skrivandet. Men temat tjejers styrka och utsatthet samt killars våld har jag burit med mig hela livet. Kanske att jag ville skriva en bok om feministiska uppvaknanden, skildra den kampen, som ju är så jävla svår.

Hon ville skriva en komplex, autentisk ungdomsskildring.

– Den skulle vara rå, ärlig och sann, ta ungas värld på allvar. Jag vill alltid att poesin och allvaret ska få finnas där bredvid det fula, roliga, enkla och råa. Men ungdomen är inte romantisk … Den är för jävligt underbart rå och helvetisk. Fler ungdomsböcker borde vara lika komplexa som de unga är.

Inspirerades du av andra verk under arbetet med boken?

– Innan jag började skriva tog jag starkt intryck av författarna Silvia Avallone, Nina Bouraoui och Marie Darrieussecq. Av deras styrka och intimitet i skrivandet, deras sensuella röster. Men medan jag skrev läste jag ingenting. Det allra viktigaste som påverkade mig i skrivandet var musik. Den låtlistan som heter ”bita, lilly, jane”… älskar den. Så fort jag lyssnar på den nu så vill jag gråta.

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #221.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.