Hoppa till innehåll
Svepet

Självstående

Med boken Självstående – mamma på egen hand, skriver Maria Hagström boken hon velat läsa inför att hon själv skulle bli förälder.
Text: Ulf Stolt Foto: Model House

När frilansjournalist Maria Hagström blickade in i sin egen framtid såg hon familjebildandet som någonting hon gjorde tillsammans med en man. Men dejtandet tog henne inte i den riktning det borde. Hon märkte att hon stressade mer och mer över situationen, fokus blev fel då hon mera letade efter en framtida pappa än en kärleksrelation. Men det var ett svårt steg att ta, att veta när det var dags att ge upp.

– Jag tog beslut efter att ännu en gång dejtat nån och det tog slut och jag kände att ”nej, nu får det räcka, jag pallar inte det här igen”. Man får ta det omvänd väg och träffa nån sen i stället.

Hon började researcha om att skaffa barn på egen hand, läste på forum, gick med i Facebookgrupper, lyssnade på poddar – ville veta allt om hur det är, hur det går till, om forskning och om hur det blir för barnen.

– Mest info fick jag faktiskt via Facebook och av andra kvinnor.

Och hon gick med i Femmis, en förening med frivilligt ensamstående som blivit föräldrar genom donation. Första mötet hon var med på var på ett fik i Hägersten, med på mötet var både gravida, de som redan var mammor, och de som funderade på att bli.

– Jag såg att en del av dem som var på mötet, de som var lite äldre, var väldigt stressade. Och jag ville inte hamna där. Plus att jag kände att ”varför inte – det här klarar ju jag”.

Det var när Maria Hagström sedan var föräldraledig efter att sonen Vide fötts, som tanken på att skriva en bok föddes.

– Jag kontaktade min läkare och frågade om jag kunde intervjua henne för att fråga lite allt möjligt, och parallellt började jag skriva på min historia. Boken utgår från mig, men det är intervjuer med forskare, politiker, personer som kommit till via spermiedonation. Och jag har intervjuat två donatorer.

Varför har det blivit ett kluster av självstående mammor i just Hägersten?

– Jag tror det till dels kan bero på att där finns många hyresrätter, att det finns många kreativa människor där och det är kanske inte ett lika stort steg att välja en alternativ väg, göra nåt lite utanför normen.

Hon har försökt ta ett brett grepp med boken, få med mycket information – sådant hon själv skulle velat veta när hon skulle ta beslutet att bli förälder på egen hand.

– Jag skriver ju också om samhället och den forskning jag tänker kan va intressant för andra – hur bildar vi familj i dag? Det här är ju en relativt ny familjebildningsform. Vad är det som leder fram till att vi skaffar barn på egen hand?

– Många av dem jag talat med har ju tänkt att de skulle ha en kärnfamilj, men att det av olika anledningar inte blivit så.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.