Hoppa till innehåll
En extra plats i hjärtat

Så är det att vara ett familjehem

I Sverige finns flera tusen familjehem som tar emot omhändertagna barn som blivit omhändertagna av socialtjänsten. Men det finns nästan inget skrivet om hur familjehemmen själva upplever det. Det tomrummet vill Thomas Ardenfors fylla med boken "En extra plats i hjärtat", som kommer ut i augusti. Genom att berätta hur det är att vara familjehemspappa hoppas han på att ge en mer nyanserad bild än den annars negativa som ofta lyfts fram i media.
Maria Hagström

Det har gått drygt 20 år sedan han och hans fru för första gången öppnade deras hem för att ta hand om någon annans barn. Sedan dess har de tagit emot ungefär 30 barn – placeringarna som varat i allt från en helg till 18 år. I boken finns berättelser om tolv av barnen.

– Jag berättar vår historia, om hur vi har upplevt det och hur det har påverkat oss, säger han. Vi har haft en del tuffa placeringar, men när man ser att barn mår bättre, när man känner att man gör en liten insats och kan vara en pusselbit i samhällets trygghetssystem, då känner man en enorm glädje. Vi kommer att fortsätta vara familjehem så länge vi kan.

I dag är det stor brist på familjehem och det är svårt för socialtjänsten att rekrytera nya. Thomas Ardenfors tror att många är intresserade men inte vågar ta steget.

– Om boken skulle leda till att fler kontaktar soc med ett intresse om att bli familjehem, jourhem eller kontaktfamilj så har den fyllt ännu ett syfte. Det behövs verkligen.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.