Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Rinkeby torg 10.24-11.07

Löpsedlar på en kioskdörr, någon travar säckar med lök på ett bord, en avstängd fontän, svartvita bilder på vajrar, en stängd restaurang och piggar för att hålla fåglarna borta från armaturstolparna. Vinter på Rinkeby torg
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

På anslagstavlan på väg in under den välfotograferade portalen till torget vaccinationsinformation på sex olika språk på två affischer. På en handskriven blå lapp under dem: ”Det finns ett rum att hyra ut i Rinkeby”. Tre lappar av fem med telefonnummer på är avrivna. På insidan av den uppställda dörren till Rinkeby Press sitter kvällstidningarnas löpsedlar. På en av dem en heldragen bild av en ung man som knäpper sin skyddsväst och med en likgiltig men samtidigt tapper blick, ser in i kameran. Texten: ”Dödspatrullen – blodiga gängkriget inifrån”. Ut från tunnelbanan kommer två unga män. När de passerar kiosken pekar en av dem på löpsedeln. Det är svårt att utröna hur deras utbytta blickar ska tolkas. På en trottoarpratare utanför livsen reklam för ett kilo dadlar för 25 kronor, Alkhashwan basmatiris kostar 125 kronor för en femkilosäck. Inget vatten i fontänen. Skulpturen i mitten av den – den är en del av vattenspelet i fontänen – är gjord av Bertil Johnson och rest 1974.

Vid fontänen, framför fotobutiken och Ria money transfer, tre gröna och tre rosa träkuber som väntar kvar sedan det var sommartorg här. En man med blå mössa kommer ut från gymmet. En vit skåpbil står med ena dörren öppen, en man i grå byxor och svart jacka står vid bilen, det ser ut som att han söker kontakt med någon i butiken intill. På en av de fem enskilda stolarna längst ner i raden av bänkar, papperskorgar och stolar som löper utmed ena sidan av torget, sitter två män, den ena av dem med munskydd. De skrattar och pekar mot en man i blå jacka som står vid en av de stora, grå krukorna med växter i. Som rycker på axlarna och skrattar med dem.

Det står fyra gråa armaturstolpar på torget, i toppen av dem tre ljuskupoler i änden av tre meterlånga, utstickande stag. Ovanpå dem, både ljuskupolerna och stagen, tunna metallpiggar för att förhindra att fåglar sätter sig på dem. På var sida av armaturen vid lyktstolpen står två meterhöga cementkrukor med gröna växter i. Under en vit markis torghandel. En man lastar säckar med gul lök från en rullvagn med höga sidor som är öppen bak och fram. Han travar säckarna på ett bord bredvid en stor låda citroner.

Mellan Flaggstången och fontänen en fotoutställning och ett spel – ”Memory Wall, ett memory och ett historiskt galleri”, med anledning av att Rinkeby fyller 50 år – gjort av landskapsarkitekterna Fredrik Matz och Mattias Lazar. På två korslagda träramar, strax över två meter höga, sitter träbrickor på vajrar med svartvita bilder från Rinkeby under 50 år.

Metalljalusierna framför den indiska restaurangen är neddragna. På hörnet av huskroppen mittemot tunnelbanan en kamera med ett klotrunt skyddshölje av plast som innehåller själva optiken. En kvinna med fotsida svarta kläder och en vit och mörkblå slöja stannar till och kollar sin telefon på väg in i spelbutiken.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.