Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Pris till barnrättskämpe

Barnrättsbyrån erbjuder hjälp till barn och ungdomar i Stockholmsområdet.
Maria Hagström

Barn är en utsatt grupp vars rättigheter ofta åsidosätts, menar arrangörerna bakom Barnrättstoppmötet Child 10 som hölls i november i Stockholm. Därför delade de ut pris till tio personer som gjort extraordinära insatser för att förbättra livet för barn världen över. En av dessa är Elin Wernquist. Hon är grundare till Barnrättsbyrån, som erbjuder barn och ungdomar i Stockholmsområdet juridisk hjälp, stöd och rådgivning. Hon jobbar för barn vars rättigheter hamnar i skymundan och som inte tas på allvar.

– I det större perspektivet borde vi prata mer om vårt sätt att se på barn, säger Elin Wernquist. Ser vi dem verkligen som egna aktörer? Har de en egen röst? Eller ser vi dem bara som ett bihang till ett föräldrapar? Vi vuxna har så mycket att lära och ta hjälp av från barnen om vi bara öppnar våra öron.

Elin Wernquist startade Barnrättsbyrån för att hon tyckte att det saknades någon som stod på barnens sida och agerar som deras ombud. Bland annat har Barnrättsbyrån haft kontakt med barn som har blivit hemlösa.

Barnrättstoppmötet Child 10 arrangeras av Reach for Change och Sophie Stenbeck Family Foundation.

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #220. 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.