Hoppa till innehåll
Hunddagis

Min dag som hund

Ett av Stockholms äldsta hunddagis ligger på Celsiusgatan. Mellan sju och nio på morgonen är det lämning, med viftande svansar och lätta tassar när hundarna närmar sig. Taxen Tora, enögda bichon frisén Milton och golden retrievern Esther har precis kommit.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

Hundarna håller till i det som kallas boxar, men egentligen är stora rum med lindblomsgröna väggar, höga fönster och sammetsdraperier som går att dra för om hundarna blir för uppspelta. Men det är stillsamt, trots att nästan sextio hundar är på plats.

– Harmoni är ett av våra ledord, därför får inte hussar och mattar gå med in och lämna. Då skulle hundarna vilja hälsa på alla. Istället möter vi ekipagen i hallen utanför och går in med hundarna en och en till sina grupper, säger Johanna Jansson, hundskötare och verksamhetschef.

I boxarna finns korgar, filtar, soffor, fåtöljer och vattenskålar – allt vad en hund kan behöva för ett skönt häng. Hundarna är indelade efter storlek och ålder. Pensionärsgänget är i box ett och de livligare unghundarna i box noll. Där finns två ”frallor”, fransk bulldog, en heter Cleo den andra Boba Fett som i Starwars, men han kallas bara Boba. Bostonterriern Kid i samma grupp bär runt på ett rep tjockt som en tross i munnen.

Läs hela reportaget i Situation Sthlm #302

DE TIO VANLIGASTE
HUNDRASERNA I
STOCKHOLMS KOMMUN:

Labrador retriever
Fransk bulldog
Yorkshireterrier
Jack Russel terrier
Chihuahua korthårig
Golden retriever
Schäfer
Cocker spaniel
Dvärgpudel
Chihuahua långhårig

 

DE TIO VANLIGASTE
HUNDNAMNEN I SVERIGE:

Molly, Bella, Charlie,
Doris, Sally, Sigge,
Ludde, Bosse, Elsa
och Stella.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.