Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Med färgpennor på tunnelbanan

Fredrik Ekeland är utbildad smed och har precis börjat måla med färgpennor. Det här är den tredje väskan han målat, sittande på bussen eller tunnelbanan på väg att köpa tidningar
Text&foto: Ulf Stolt

Hur länge har du ritat med färgpennor?

– Jag har precis börjat. Man måste ju göra nåt, i vanliga fall brukar jag bygga saker. Men nu har jag inte haft tillgång till nåt ställe att bygga saker på, så jag har ritat i stället.

Vad har du byggt tidigare?

– Allt möjligt. Är nåt trasigt så är det inte trasigt – antingen lagar man det eller så gör man nåt annat av det. Det är allt från bord till maskiner, jag har skruvat isär saker sen jag var typ sex-sju år.
– I grund och botten är jag smed. Jag gick plåt och svets på gymnasiet, sen gick jag som lärling i en smedja och blev smed. Jag jobbade tio år med det. I dag är det mest balksmide, men det är konstsmide som är roligt, men det får man knappt hålla på med. Det beror ju också lite på vad folk beställer.

När har du målat väskan?

– Det har jag gjort när jag åkt buss och tunnelbana, för att ha lite tidsfördriv. Resorna mellan där jag säljer och hit. Jag gillar graffiti, kollar mycket på det men aldrig gjort själv. Streetart, när det är konst, inte klotter.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.