Hoppa till innehåll
Les Big Byrds

Med en egen ljudvärd

Hyllade Les Big Byrd, bestående av Jocke Åhlund, Frans Johansson, Nino Keller och Martin Ehrencrona är aktuella med två nya EP: s - ”Stockholm death star” och ”Liquid sky”.
Alexandra Sundqvist

Les Big Byrd introducerade sin spejsade krautrock med en självbetitlad EP 2011. Sedan dess har bandet vuxit till en musikalisk angelägenhet, även internationellt. Situation Sthm fångade Jocke Åhlund under bandets USA-turné.

Apropå EP:n Stockholm death star, du har sagt att Stockholm är dödsstjärnan, medan du själv påminner om Darth Vader?  

– Jag har ett komplicerat förhållande till Stockholm. Jag är bunden till staden av många anledningar, jag har mina rötter där, många vänner och familj och så, men samtidigt så tycker jag att stället suger på väldigt många sätt. Många människor i Stockholm känns extremt bortskämda och lite världsfrånvända, det är som att vi tycker att vi har rätt till alla våra privilegier bara för att vi råkat födas i en av de rikaste nationerna i världen. Och det finns ett slags storhetsvansinne och en jävligt snedvriden självbild. Dessutom hatar jag klimatet helt seriöst. Det är underbart vackert mellan typ april-oktober, men vintrarna förstår jag fan inte poängen med.

Ni spelar ju även i andra band. Finns det någonting som ni får utlopp för rent musikaliskt, som är specifikt för Les Big Byrd? 

– Vi har ett sound, en ljudvärld och en estetik som jag tycker känns unik för oss och som vi är stolta över. Man kan säkert höra influenser och se gemensamma nämnare med andra band, men jag tycker inte vi låter som nån annan riktigt. Vi gillar alla att spela tillsammans och det som uppstår när vi gör det. Det bästa är när man kan göra monotona saker som man kan förlora sig i, när man slutar att tänka och bara låter musiken ta en med sig.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.