Hoppa till innehåll
Mångkulturellt centrum Foto Magnus Sandberg

Mat utanför stan

En bagarstuga i Västerhaninge, världsberömda piroger i Norsborg och en vegetarisk lunchbuffé i Fittja enbart tillagad av kvinnliga kockar. Det finns fantastisk mat utanför innerstan som det är väl värt att ta sig dit och sätta tänderna i. Sagt och gjort.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

På Tavernan på Mångkulturellt centrum i Fittja börjar dagen med en gruppkram, sedan sätter Silvana Hirmiz, Nadia El Harrak och Malin Juhlin i gång med maten till dagens vegetariska lunchbuffé. De följer inga recept eller planeringar utan går på ren och skär känsla.

– Vi köper in en massa grönsaker och gör vad var och en känner för. Ibland har vi lagat så många rätter att de knappt ryms på buffébordet, säger Malin Juhlin.

Vid stekbordet står Silvana Hirmiz och vänder runt lök, paprika, chili, salt, vitkål och grönkål till en ljummen sallad. Och Nadia El Harrak förbereder en omelett med både röd och grön mangold. Dagen innan satt de och rullade över 200 dolmar, där övre delen av mangolden var själva bladet. Dolmarna har fått stå i en stor kastrull över natten. I dag kommer de ställas fram på buffén.

– De är fyllda med ris, spiskummin, citron, lök, tomatpasta, chili, vitlök, persilja och olja. Vegetariska dolmar blir mycket saftigare än de med kött, säger Nadia El Harrak.

De tre kvinnorna har lång erfarenhet av att jobba i kök. Nadia El Harrak har bland annat jobbat som kock i Barcelona, Malin Juhlin har varit kallskänka på flera fina restauranger inne i stan och Silvana Hirmiz har varit kock i både Varberg och Saltsjöbaden. Nu är de ett sammansvetsat gäng i Fittja som ser till att den vegetariska buffén blir verklighet varje dag. De rör sig vant i det minimala köket. Mitt i matlagningen knackar det på dörren – det är den lokala grönsaksleverantören som kommer cyklande med morötter, zucchini och brytbönor. Lunchen är mellan 11.00 och 14.00 och de lagar ny mat vartefter, så att buffébordet alltid är välfyllt. Ibland kommer det 140 gäster, ibland 220, det gäller att vara flexibel. Trots att restaurangen ligger inrymd i Mångkulturellt centrum i Fittja är det få boende i området som kommer till lunchen. De är på annat håll under dagen.

– Sen vi började med buffén på fredagskvällar är det fler Fittja-bor som hittat hit. Det är samma slags buffé som på lunchen med tillägg av potatisgratäng och pannkakor, säger Malin Juhlin.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.