Hoppa till innehåll
Med egna ord

Tre anekdoter från gatorna i stan

Magdalena och Ola

Vi är två människor, det vill säga ett par, som har vår permanenta plats i Gamla stan och på Järntorget.
De dagar det inte går så bra där så söker vi upp andra ställen eller helt enkelt bara vandrar runt på gatorna för att försöka sälja. Vi vill gärna berätta om några speciella möten vi haft med helt underbara personer.
Vi börjar med Carina och Patricia som stannade oss när vi kom med andan i halsen på väg till Pingstkyrkan. De stannade oss och frågade oss hur det var att vara uteliggare och att sälja Situation Sthlm. Efter som de var så genuint intresserade så kände vi att vi gott kan komma lite sent till kyrkan. Det jag speciellt tog med mig från detta möte var att Carina sa till oss att inte se oss själva som offer och att vi inte skulle tycka synd om sig själva, vilket är mycket lätt vissa kvällar då man inte ens har en femma till en toalett. Detta slutade med att hon köpte en tidning och även gav oss tvåhundra kronor. Stort tack till er Carina och Patricia (Carina, jag tänker alltid på dina ord när jag tycker synd om mig själv, samma gäller Ola). Mötet med er var helt oförglömligt och värt att komma lite sent till kyrkan för. Tusen tack till er båda.

Del 2.

Jag och min sambo Ola säljer nästan alltid tillsammans och just denna dag hade vi bara en tidning som vi försökt att blivit av med sedan klockan åtta på morgonen. Jag såg en tant som såg väldigt sur ut, men jag gick dit i varje fall. Hon hette Kerstin och köpte tidningen och gav mig tvåhundra kronor, då föll jag i gråt eftersom dagen varit så eländig så det slutade med att hon fick krama om mig och trösta mig.
Tusen tack Kerstin för ditt goda hjärta.

 Del 3.

Femte december hände något märkligt. När vi kom till Huddinge station så hade vi för en gång skull haft råd att lägga pengar på cigaretter, dessvärre hade vi inte någon eld. Då kommer det fram en kvinna vid namn Sandra och frågade om vi ville ha eld och det ville vi ju givetvis. Sedan frågade denna godhjärtade tvåbarnsmor, hon hade världens sötaste barn, om hon fick bjuda oss på två kaffe. Eftersom kaffeapparaten på Situation Sthlm var sönder så hade vi inte fått kaffe på hela dagen så hon var verkligen en ängel från ovan.

Tusen kramar och tack från Magdalena och Ola

Under vinjetten Med egna ord skriver våra försäljare själva i tidningen. Magdalena och Ola står oftast i Gamla stan.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.