Hoppa till innehåll
Med egna ord

Lite tillit krävs

Situation Sthlm-försäljaren Mikael S skriver om ett möte med en misstänksam kund.
Mikael S

I går frågade jag en trevlig kvinna om hon ville köpa tidningen av mig. Hon tittade på mig med glada ögon och sa:

– Jag har inga kontanter…

– Du kan betala med sms.

– Kan man?

– Ja, det kan du. Du skickar mitt försäljarnummer 366 till 72900.

– Okey, jag ska göra det för att du ska få lite bidrag. Men, är du säker på att det blir bara 50 kronor och inte 1000 kronor?

Jag skrattade och sa till henne:

– Nej, Situation Sthlm lurar inte folk, jag lovar att det inte blir mer än 50 kronor.

Kvinnan skickade iväg ett sms och fick svar att köpet gått igenom. Tack för köpet. Jag sa till henne:

– Kanske det står där, att det kostar 50 kronor?

Hon tittade på svaret men såg inte summan. Då sa hon:

– Nej, det står inte här!

Jag blev lite besviken på mig själv eftersom jag inte hade kollat att summan inte står på svaret som kunderna får när de köper tidningen via sms. Men jag fortsatte att övertyga henne om att hon inte betalade mer än 50 kronor och inte 1000 kr. Hon var trevlig, skrattade och sa:

– Jag ska kolla mitt konto direkt när jag kommer hem.

– Du har bara betalat 50 kronor, jag lovar.

– Okey, vi får se. Ha det bra.

– Tack för köpet. Trevlig kväll och trevlig läsning.

Jag kunde inte låta bli att skratta. Jag fortsatte att sälja tidningen och skrattade för mig själv. Några passerande såg mig, men, men de förstod ju inte varför jag skrattade. Hon var lite rädd att bli blåst, men till slut litade hon på mig. Jag skrattade lite till för mig själv och de passerande som såg mig undrade självklart varför jag garvade, men utan att fråga. De kanske trodde att jag var riktigt koko eller bombad i huvudet.

Jag fortsatte sälja och tänka på den här kvinnan men utan att skratta naturligtvis. Jag funderade på att hon inte kände sig säker, men köpte ändå. Hon litade på mig fast hon inte kände mig. Jag tänkte på tilliten och varför hon var misstänksam. Hon kanske hade blivit blåst på pengar tidigare eller kanske för att det har blivit så mycket bedrägerier nuförtiden.

Stackars henne och stackars de som har blivit lurade på pengar. Synd att det har blivit svårt att lita på folk. Men vad härligt att det fortfarande finns människor som den här trevliga damen. Jag rekommenderar inte någon att lita på vem som helst, för det finns människor som blivit bestulna på pengar och mycket annat. Men, lite tillit måste vi ha, annars kanvi inte ens sälja en tidning med hjälp av sms.

MIKAEL S

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.