Hoppa till innehåll
Filmrecension

Lika fantastisk som ”Searching for Sugarman”

Utan att på något sätt förminska hantverket så bygger de bästa dokumentärernas framgång på att hitta berättelsen, inte själva genomförandet. Vi såg det i ”Searching for Sugarman”, som var en fantastisk berättelse. Och vi ser det här i Mikael Wiströms lika fantastiska ”Storm över Anderna”.
Henrik Emilson

Han har hittat den där berättelsen, eller snarare den där personen som förkroppsligar storyn. Hon heter Josefin och är född i Sverige med peruanskt ursprung. Hennes faster var den mytomspunna Augusta, som tillsammans med sin man Abimael Guzman grundade gerillarörelsen Sendero Luminoso 1980 och inledde ett väpnat uppror som kom att kosta cirka 70 000 människor livet.

Josefin får inga svar om den sidan av sin bakgrund hemma i Sverige, utan beger sig till Peru för att finna sanningen om fastern.

Utan Josefin hade den skakande berättelsen om våld och förtryck aldrig kunnat berättas. Hon blir dörröppnaren som med sin oskuld och indirekta koppling till kvinnan som menade väl, men som agerade fel, får de berörda att börja berätta. Det blir gripande och tårfyllt. Det är ypperligt berättat, även hantverksmässigt proffsigt i allt från foto, klipp och musik, men skulle inte ha varit någonting utan centralgestalten Josefin.

Storm över Anderna
Regi och manus: Mikael Wiström
Längd: 101 minuter
Biopremiär : 6 feb 2015
Betyg: 4 (av 5)

 

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.