Hoppa till innehåll
SVEPET

”Inte lika mycket storhetsvansinne”

År 2001 dokumenterades den svenska hiphopscenen för första gången i bokform. Två av de medverkande artisterna i journalisten Fredrik Strages hyllade reportagebok Mikrofonkåt var Ken Ring och Dogge Doggelito. Nu är de båda, liksom genrekollegan Jason ”Ison” Glasgow, aktuella med sina egna biografier.
David Bogerius

Ken Rings Livet och Dogge Doggelitos Ibland vill man bara försvinna ges ut av Bonniers och Jason Glasgows När jag inte hade nåt av Brombergs. Fredrik Strage är inte särskilt förvånad över de samtidiga boksläppen:

– Många rappare är extremt citatvänliga. De säger precis vad de tycker i intervjuer och tänker sällan på att framstå som älskvärda. Dessutom har de dramatiska livsöden. Att skriva böcker om såna personer är tacksamt.

Intresset för de tre Stockholmsrapparnas biografier är stort. Innehållet i Ken Rings Livet har redan varit föremål för en het debatt i Dagens Nyheter. Även om svensk hiphop fortfarande har förvånansvärt svårt att bryta igenom i kommersiell radio ser Fredrik Strage ganska stora skillnader mot när han själv belyste scenens pionjärer i Mikrofonkåt.

”Jag är fortfarande chockad över att Latin Kings splittrades”

– Musiken är mycket bättre nu. Men det är inte lika mycket storhetsvansinne, snobbism och underhållande bråk om vad som är äkta. Det saknar jag ibland. Att antalet kvinnliga rappare ökat med sisådär 80 procent är givetvis glädjande, särskilt när det dyker upp verbala kulsprutor som Lilla Namo, Cleo och Silvana Imam. Hiphop har växt så mycket, och knoppat av sig i så många subgenrer, att det börjar bli svårt att betrakta det som en enda genre. Överraskande är också att svenska rappare som Yung Lean och Elliphant fått en publik i USA. Det lyckades ingen med förr i tiden, om man bortser från Neneh Cherry.

Jason ”Ison” Glasgows rapkarriär hade precis inletts när Mikrofonkåt skrevs, medan Dogge Doggelito och Ken Ring verkade på avstånd från kultursidorna och de breda underhållningsprogram i tv som de numera medverkar i. En oförutsägbar utveckling, enligt Fredrik Strage:

– I början av nollnolltalet var Ken på väg att krascha fullständigt. Jag trodde inte att han skulle överleva som artist. Eller överleva alls. Med åren har hans självdestruktiva drag tynat bort och ersatts av en imponerande viljestyrka.

Titeln på Dogge Doggelitos biografi, Ibland vill man bara försvinna, är hämtad från ”Borta i tankar”, ett klassiskt spår med numera nedlagda Latin Kings.

– Jag är fortfarande chockad över att Latin Kings splittrades och att relationen mellan Dogge och bröderna Salazar blev så infekterad, säger Fredrik Strage.

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.