Hoppa till innehåll
Min plats

”Kunderna har tagit mig uppåt”

Det finns en ICA-butik i Uppsala som betyder något alldeles särskilt för Tobias Jansson. Den ligger i Lunthagen. När han för två sedan kom dit för att sälja Situation Sthlm hade han ”ingenting”. Men så mötte han butikens kunder.
Berättat för Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

Jag har inga missbruksproblem och har aldrig haft. Jag hamnade på gatan efter en separation för fyra år sedan. Barnen och mamman stannade kvar i lägenheten, jag hade ingenstans att ta vägen. I början sov jag i garage och trappuppgångar. Hårt golv, en filt och vakter som dyker upp mitt i natten.

Jag hade inget när jag kom hit för att sälja Situation Sthlm, ingen styrka, men kunderna har tagit mig uppåt igen. Förut stod jag 12-14 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Jag har stenkoll på allt och alla här. De stannar ofta och pratar lite. Vissa har tydliga rutiner kring handlandet. Ibland kan jag veta att snart kommer den och den personen.

Jag har stenkoll på allt och alla här.

Folk har ställt upp med allt möjligt. När jag fick ont i fötterna och ryggen av att stå så många timmar köpte en kund speciella skoinlägg från Löpkliniken. När jag hade en avbiten tand fick jag tandläkarbesök av en kund som är tandläkare. När min mobil gick sönder kom en kund med en ny nästa dag.

Vissa hårda dagar har jag inte velat gå hit, men kunderna piggar upp en. Det är därför det här stället har betytt allt för mig. Kunderna har gett mig mod, så i december startade jag ett städföretag. Jag har inte haft så mycket jobb än, men det är på gång.

Jag har tidigare varit försäljare och försäljningschef, men slutade jobba strax innan separationen. Det är svårt att hitta boende när man saknar jobb och det är bostadsbrist. Jag har länge försökt få andrahandskontrakt. Det är tufft i Uppsala, det finns så många studenter som behöver någonstans att bo. Och soc har sagt att de inte hjälper mig med bostad, eftersom jag inte är missbrukare.

Just nu är jag inneboende hos en kompis. Men jag har ju två småbarn. Jag träffar dem ofta, men skulle vilja ha något eget boende så jag kan ha dem hos mig också.

Artikeln är publicerad i Situation Sthlm #215.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.