Hoppa till innehåll
Briljant

Korthajen från Huddinge

(Berättat för) Gerd Eriksson. Foto. Magnus Sandberg.

– Det tar ett tag att lära sig bridge, men det är en sport som har bredd, som är lättillgänglig och där man träffar folk. BK S:t Erik i Stockholm är världens största bridgeklubb, där spelar jag två gånger i veckan för att hålla igång, annars tränar jag på nätet.

– Bridge består av två moment, budgivning och så själva spelet. Och i budgivningen har man vissa överenskommelser med sin spelpartner om vad olika bud betyder. Det gäller plugga in dem innan och att komma ihåg dem. Jag glömde en gång under VM, det är dåligt.

– Man kan säga att bridge är 90 procent teknik och 10 procent att spela klurigt och dölja vad man har. Min styrka är det psykologiska och taktiska – att sätta mig in i motståndarens spel och ge dem problem.

– Det är inte tillåtet att göra tecken till varandra under matcherna, eller att hosta. Tidigare i år blev ett israeliskt par diskade för hostning. Alla stora matcher videofilmas nuförtiden och sänds direkt på nätet så det är lätt att upptäcka sånt fusk.

– Vi var nästan uträknade i kvalomgången, men hade tur och tog oss vidare. I kvartsfinalen mötte vi Bulgarien och i semin USA. Finalen gick över tre dagar och böljade fram och tillbaka. Till slut vann Polen. Det var första gången sedan 1953 som Sverige var i VM-final i bridge. Jag åkte dit för att göra så bra ifrån mig som möjligt. Det är inga prispengar i VM i bridge. Men i Champions Cup i England, som är som en Europacup, är det 5 000 dollar som förstapris.

– VM i Indien varade i två veckor. Hjärnan slutar att fungera om du spelar bridge två veckor non stop. Vi var där som lag och lagkaptenen valde ut vilka som skulle spela varje dag. Dagsformen fick avgöra. En omgång tar ungefär två timmar.

 

 

 

Gerd Eriksson

Tommy Bergdahl från Huddinge tog silver i VM i Bridge i Chennai, Indien.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.