Hoppa till innehåll
Skivrecension

Inte en klapp på huvudet

Tove Styrke har sagt att titeln på hennes nya skiva ”Kiddo” syftar till att ta tillbaka ett ord som ofta används när etablissemanget vill nedvärdera någon som är ung. Det är en beprövad härskarteknik - att klappas på huvudet och inte tas på allvar. Det är också något som drabbar kvinnor i högre utsträckning än män. Och tyvärr inte helt ovanligt i musikbranschen eller i samhället per se.
Alexandra Sundqvist

På skivan Kiddo laddar Tove Styrke om begreppet med mer peppig innebörd. Det är populärkulturell konfetti, Britney Spears-referenser, attityd och ”On top of the world”-känsla. I videon till singeln ”Borderline”, Tove Styrkes feministiska kampsång om att störta hierarkier, drar hon runt på Svalbard beväpnad tillsammans med ett par kompisar, redo att ge sig på de konventioner som begränsar dem.

Kiddo är 22-åriga Tove Styrkes comeback, tillika den första fullängdare hon släpper sedan 2010. Det är en popskiva med elektroniska förtecken och härliga 90-talsvibbar, producerad av Johan T Karlsson, alias Familjen. Och som visar stor musikalisk bredd.

Bäst är de mer agiterade låtarna som ”Even If I’m Loud, It Doesn’t Mean I’m Talking To You”, ”Borderline” och ”Number one” – där Tove Styrke stundtals låter som rapparen M.I.A.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.