Hoppa till innehåll
Albin Flinkas

I ur och skur-kultur

Lite mer galna genreöverskridanden blir det nu när Albin Flinkas tagit över som Parkteaterns konstnärliga ledare. Han gillar utomhusteaterns direkthet och kallar dess artister för kulturens fallskärmsjägare. Han har själv varit en av dem – kanske flest gånger av alla.
Text: Maria Hagström Foto: Magnus Sandberg

Två plusgrader och snöglopp i Vita Bergen, ändå satt där 200 människor med täckjackor, paraplyer och värmepåsar och väntade på att föreställningen skulle börja. Den gången var ensemblen tvungen att meddela att de inte kunde spela som planerat, det var för riskabelt. Men däremot, om alla flyttade närmare varandra så kunde de bjuda på en liten akustisk konsertversion.

– Det var total magi. Några liknade grejer har jag varit med om under de år jag spelat på Parkteatern, när vår publik står ut med vad som helst för att få se föreställningarna.

Albin Flinkas tror att han kan vara den som har gjort mest parkteater i stan – 13-14 produktioner. Han har lärt sig att vad som helst kan hända i parker och på torg, som att fordon går sönder och orsakar stopp på E18, scentält blåser omkull eller en mås skiter på sångarens huvud.

– Vi kan ju inte helt förutse vad som ska hända, det är det som är så häftigt också och som gör att många artister vill komma tillbaka år efter år. Parkteatern är nåt väldigt speciellt, ingen annanstans finns utomhusteatrar i den här omfattningen. Vi rullar ut 63 olika gratisföreställningar i staden under tre månader.

I år tar han över som chef och konstnärlig ledare för Parkteatern, och dess 78:e säsong. I kontoret på Djurgården har han tapetserat en av väggarna med teateraffischer. Han vattnar snabbt två blommor, tar sin väska och går ut i Galärparken. Han ska efter intervjun cykla in till city, delta på namngivningsceremonin för Benny Fredrikssons Torg och senare ta tåget norrut. Det är en hektisk vecka. ”Snart blir det lugnare”, som det brukar heta. Men han har en hel sommar full av teater framför sig.

– Det är ett jättepussel att få ihop allting. Och makalöst många möten.

Läs hela intervjun i Situation Sthlm #262

ALBIN FLINKAS
FÖDD: 1979 i Täby
YRKE: Skådespelare och regissör
GJORT: Han har bland annat arbetat på Dramaten, Vasateatern, Göta Lejon, Radioteatern och Sveriges Television. Sedan flera år är han knuten till Stockholms stadsteater och har varit konstnärlig ledare för Klara soppteater.
AKTUELL: Konstnärlig ledare och verksamhetschef för Parkteatern, som har premiär 31 maj.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.