Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Huddinge C 10.40-11.18

En röd bil från ett slang- och rörföretag står med fronten i riktning mot Sjödalstorget. Bakdörrarna är öppna och det står en man och tittar in i bilens innanmäte – maskiner, verktyg i lådor, ett par grå gummistövlar. Han stänger den högra dörren efter en stund och går runt mot förarplatsen.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Det ligger fyra banker i centrum. Men bara en bokhandel. Två pappor med var sin barnvagn kommer gående bredvid varandra, båda har grå mössor. En av dem bär en ryggsäck. Under tiden jag ser dem till dess de passerar byter de inte ett ord med varandra.

En kock från restaurangen intill har förklädet på under dunjackan medan han röker, kaffekoppen stående på den runda bänken nedanför Peter Dahls bronsskulptur ”Baccus” från 2009. En man utanför apoteket till sin fru: – Du kunde ju tagit det i samma påse…

I en av klädaffärerna är det rea, femtio procent. De har dörren uppställd med en grå, nedvikt metallkil fäst på dörrens insida. Framför affärens skyltfönster fler skulpturer – ”Vattenkonst” av Domenico Inganni, och intill den runda bassängen en skulptur av Mats Åberg som är ett porträtt av just Domenico Inganni. Det bor folk i alla byggnader i centrum, balkonger och en och annan gångbro hänger ut över de olika passagerna med butiker. En man i skinnjacka, cowboyhatt och mörkröd rullator går bort mot grillen.

En mamma med en dotter leker – hon kittlar dottern genom den blå overallen, som skrattande springer bort en bit, mamman jagar efter, fångar in, mer kittlande, mer bortspringande och infångande. Barnets skratt förstärks av de räta vinklarna och hårda ytmaterialen. Blomsterhandlaren håller på att packa i ordning, vagnar med växter och blommor i hinkar på sidan av det vita tältet under grönt tak. En kvinna med rosa skor och pälskrage på jackan fimpar sin cigarett på ovansidan av en soptunna i metall, avslutar samtalet och går in i spelbutiken. I entrén till en av matbutikerna står en tiggare. Han har en mindre genomskinlig säck med lite pant i ena handen, i den andra en kopp med några mynt i som han ruskar till hårt ibland, det rasslar över torget, jag ser en man en bit bort snabbt vända sig om av ljudet. Sko- och nyckelservicen har stängt på söndagar.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.