Hoppa till innehåll
PΠbilden: Foto: Magnus Sandberg
Ensittarvägen, Stora Essingen 10.31-10.58

Gata fram och tillbaka

Resterna av ett nyårsfyrverkeri, en plåtlåda målad som ett hus, häckar, ved travad i ett öppet garage, en snögubbe med morot som näsa och en vit hund som står tyst. Året har precis börjat på Ensittarvägen.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Nattens och morgonens snöfall ligger kvar. Plog- och sandbilen har varit förbi och det har bildats en liten vall utmed den sida av gatan som har jämna husnummer. Vänster sida av gatan är helt tom på bilar, då det är städgata mellan 9-14 på tisdagar. En man i blå jacka och grova kängor har just avslutat snöskottningen. Han har prydligt röjt av runt bilen och framför huset och gången fram och trappan ner. Han lutar skyffeln mot sidan av huset, går tillbaka uppför trappan och på vägen ner sedan sandar han varje trappsteg framför sig noggrant – strör långsamt ut sanden från höger till vänster så han får sand över hela. Det står en vit hund bakom ett grönt staket vid ett hus en bit bort. Obunden. Den bara står där och tittar. Efter en stund vänder den och går bort och runt huset till baksidan. Två 25-kilos säckar med gatusalt ligger på avsatsen vid trappan upp från garaget vid nummer 14. Ingen har varit ute och skottat, den låga snövallen ligger kvar men det är två hjulspår tvärs över och spår på gatan av en utbackning och ivägkörning.

Snön täcker skylten ”Kör sakta – lekande barn” som sitter uppsatt på en stolpe som sitter på den sida av gatan med udda nummer, precis där den svänger lite mjukt åt höger. I trädgården nedanför berghällen med flaggstången på framsidan vid nummer nio, har det byggts en snögubbe. Kloten som staplats på varandra innehåller dock en hel del löv, så snögubben är aningen mer brunspräcklig i färgskalan, än klassiskt vit. Snögubben har fått grenar till armar, morot till näsa och clementiner – ser det ut som – till ögon. Vad han har fått som huvudbonad är svårt att se, men det ser ut som en färgglad liten kartong, typ asken till en julklappsleksak.

Vid den gröna plastbrevlådan: ”Varning för halka, håll i räcket.” På gatuskylten som markerar cykelvägen ner mot Essingeringen sitter en plåtlåda – för post eller tidningar? – som målats att se ut som ett hus, med fönster och dörrar. Bredvid den en markering till brandkåren att det är 0,5 meter till vattenkopplingen i gatan. Det står en liten tomte vid dörren i toppen av en trappa på tegelhuset mittemot huset där det står en blå bil med takbox parkerad. Det är åtta hus utmed sidan av gatan med jämna nummer, elva hus på sidan av gatan med udda nummer.

Kvarteret på jämna sidan heter Dungen, kvarteret på udda sidan heter Fruktträdgården. De allra flesta har låtit växa häck ut mot gatan. Varierande höjder. Varierande sorter. Mot innerväggen i ett öppet garage står det rikligt med ved travat. Det står en utegrill vid sidan av vedtraven och några säckar grillkol framför den. Två cyklar mot innerväggen. På uteplatsen ovanför står trädgårdsmöbler övertäckta med en grön presenning. På den låga trädgårdsmuren till det sista huset mot Torggatan ligger resterna av ett nyårsfyrverkeri.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.