Hoppa till innehåll
Petter

Färdig för nu

Petter Askergren är sjätte generationen Södermalmsbo, med DNA-trådar till både Långholmsfängelset, Par Bricole och skotska höglandet. Med kommande skivan och akvarellerna ”Hälsa Stockholm” fogar han äntligen samman ljud och bild – han har ritat och målat längre än han hållit på med musik. Han kan allt om vagn 44 och 45 på nattåget till och från Åre. Men han har fortfarande inte lyckats googla fram någon tolkning av Bob Dylans låt ”All Along the Watchtower” som han tycker han kan lita på.
Text: Ulf Stolt Foto: Anneli Hildonen

Södermalm. Tidig morgon. Runt hörnet från Hornsgatan. Petter Askergren står vid kortändan av det nästan rektangulära träbordet som är den centrala möbeln i det mellersta rummet i kontoret. Rummen och ytorna i lokalen utnyttjas väl. Det ligger en vokalstudio som byggdes under pandemin i rummet längst in, i det första rummet håller hans kollega Alice Thil till. Det står vinflaskor på ett mindre bord intill träbordet som är en del av en vinimport Petter håller på med, det finns två olika vinkylar, det hänger några Peter Dahl-akvareller på väggarna som hans kompis Tavel-Tompa hjälpt honom att få slag på, en handfull guldskivor på väggen ovanför en bänk dukad med vinglas, några svartvita bilder av sig själv i olika faser av karriären hänger på två av väggarna, samt en väldiskad och prydlig köksbänk med alla de olika kaffemaskiner man kan behöva för dylikt.

I en hög på bordet, bredvid en grå målarväska han nyss fått i present där han får rum med både färger, penslar och någon av sin pappas gamla pannåer, ligger ett mindre antal akvareller han målat. Han bläddrar bland dem. Håller fram. Förklarar. Visar. Somliga är färdiga, vissa är bara skisser, andra ska målas klart och sedan skickas i väg på ramning – ”de river kanterna och hänger den mitt i ramen så den liksom poppar ut lite” – så de hinner bli klara inför hängningen några dagar innan vernissagen 12 september på Kvarteret Leijontornet.

Vernissagen ”Hälsa Stockholm” är första gången Petter visar sina akvareller i Stockholm. Förra året ställde han för första gången ut sina akvareller på Laxholmens kulturhus i Munkfors i Värmland.

– Jag vet inte hur de visste att jag målade, kanske att de sett det i mina sociala medier…

Temat på den utställningen var ljus och mörker.

– Jag kände att de mörka tavlorna var så bra, och de hade ett Stockholmsmotiv. Då fick jag en idé om att göra nåt som speglade Stockholm, men också fick musik med sig. Jag blev triggad att göra musik för att jag målade, och jag målade för att jag blev triggad av musiken.

Vernissagen sker samma dag som det är release för hans femtonde skiva, också den med titeln ”Hälsa Stockholm”. Sedan rullar den vidare som en pop-up i den nya ateljén på Högbergsgatan. Petter har ritat och målat hela livet – längre än han hållit på med musik. Och alltid varit bra på det. Familjen trodde att han skulle gå samma väg som sin sju år äldre syster – hon är arkitekt i Göteborg i dag – och gå på Nyckelviksskolan för att senare söka in till Konstfack.

– Jag och min syster har hållit kontakten mycket på grund av att vi målat. Hon har alltid aktiverat mig: ”nu ska vi åka till Gerleborgsskolan, det är en helgkurs där vi kan gå”. Hon har hållit i gång mig, och vi har vårdat och bevarat relationen genom målandet.

Läs hela intervjun i Situation Sthlm #297

PETTER ALEXIS ASKERGREN
FÖDD: 25 maj 1974
GÖR: Bland annat artist, låtskrivare, textförfattare, akvarellmålare, sommelier, tågpendlare, vinimportör, fembarnsfar, swim/run-atlet – ska senare i höst medverka i sin egen årliga tävling Ö till Ö i par med simmerskan Therese Alshammar.
AKTUELL: 16 september släpps hans femtonde skiva ”Hälsa Stockholm”. 12 september har han vernissage för ett fyrtiotal av sina akvareller på Kvarteret Leijontornet. Några av akvarellerna är omslag till skivan och singlarna.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.