Hoppa till innehåll
Kriminella kvarter del 2

”Evigt lockande med gangstern”

Stockholm har en framträdande plats i spänningslitteraturen. Men vilken roll spelar huvudstaden i böckerna? Situation Sthlm stämde, efter mörkrets inbrott, träff med Jens Lapidus på en plats som varit central för hans skrivande.
Alexandra Sundqvist. Foto: Sara Moritz.

Det regnar lätt när Jens Lapidus, författare och stjärnadvokat, kommer cyklandes till Zinkensdamm. Den nyvåta asfalten ger ifrån sig en distinkt lukt av kiss. Det är här Teddy, en av huvudpersonerna i Lapidus nya bok STHLM Delete, upptäcker att han blir skuggad av en man i skaljacka med ett tvivelaktigt uppsåt. Den svindlande jakten fortsätter ner i tunnelbanan.

– Zinkensdamm är en plats som återkommer i flera av mina böcker. När jag flyttade hit 1994 så bodde jag på Lundagatan. I Livet Deluxe söker Jorge upp en hackare som bor på just Lundagatan.  I STHLM Delete bor en av karaktärerna på Brännkyrkagatan. Man gräver där man står, smyger in miljöer som man är väl bekant med.

Jens Lapidus ”Snabba cash”-trilogi, även kallad Stockholm Noir, är en av 2000-talets stora, svenska försäljningssuccéer. ”STHLM Delete” är andra delen i Jens Lapidus nya bokserie, vilken föranleddes av ”VIP-rummet” förra året

– Litteraturen föddes ur mitt jobb, det är en fascinerande värld. Det finns nånting evigt lockande med ”gangstern”, vilket inte minst kultfilmer som ”Scarface” och ”Gudfadern” visar.

– Jag känner en viss hatkärlek inför det jag arbetar med. Som advokat får man se många jobbiga bilder i rättssalen, ta del av många hemska berättelser. Man möter människors sämsta sidor. Där är skrivandet en slags självterapi, ett sätt att rensa ut. Inom litteraturen tillåts jag också arbeta med moraliska frågeställningar.

Hur påverkas man av att se människors sämsta sidor?

– Som brottmålsadvokat utvecklar man en utbredd cynism, sen känner man ett visst hat mot män i allmänhet. Men man får påminna sig om att vi bara ser skiten, de dåliga sidorna.

I STHLM Delete får vi återigen följa Emelie, arbetsknarkande advokat vid en prestigefylld advokatbyrå. Men också Teddy, varmhjärtad ex-gangster som precis avtjänat ett åttaårigt fängelsestraff för kidnappning, kommit ut på andra sidan och jobbar för advokatfirman med allehanda uppdrag, nere på gatan. Tillsammans dras de in i en febrig mordgåta. I STHLM Delete rör sig karaktärerna över hela Stockholmsområdet – från uppgörelser mellan kriminella i Södertälje till blodstänkt sommaridyll vid vattnet på Värmdö. Där den spelberoende medelklassmannen Mats öde vandrar som ett otroligt spöke över sidorna.

– I den här boken rör jag mig väldigt brett, när det gäller miljöer. Det här är nog den av mina böcker som utspelar sig minst på Östermalm. I ”Vip-rummet” skildrade jag överklassen, men här riktar jag in mig på medelklassen när jag beskriver Mats liv. Han är ingen gangster direkt – men han dras ändå in i saker han inte kan styra över.

Gemensamt för karaktärerna är, enligt Jens Lapidus, att de har ett starkt, nästintill maniskt, driv. Han värjer sig för att ge sina böcker ”politiska syften”. De är, först och främst, underhållning. Däremot menar han att de ”genomsyras av en ideologisk aspekt”.

– Om jag kan flytta läsaren till miljöer som de vanligtvis inte har tillträde till och få människor att känna sympati för – eller förstå, exempelvis, unga killar på väg in i kriminalitet – så skapar jag också förståelse för människor som samhället vanligtvis ser ner på.

Jens Lapidus
Ålder: 41 år
Yrke: Författare, advokat.
Bor: Södermalm.
Aktuell med: STHLM Delete, uppföljare till boken ”VIP-rummet” från 2014.
Tidigare böcker i urval: Snabba cash 2006, Aldrig fucka upp 2008, Livet Deluxe 2011.

Texten är hämtad ur Situation Sthlm #218.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.