Hoppa till innehåll
Situation Sverige del 4

Enköpings närmaste härbärge

Situation Sthlm finns inte bara i Stockholm. Uppsala, Västerås, Örebro och Enköping är några av städerna där tidningen också säljs. Vi tog tåget till ett härbärge i Enköping.
Maria Hagström. Foto: Martina Holmberg.

För lite mer än tio år sedan hade Enköpings Hyresbolag problem med uppbrutna källarförråd och trappuppgångar. Kommunen frågade föreningen RIA Hela Människan om de kunde öppna ett natthärbärge. RIA:s natthärbärge öppnade och hyresbolagets problem försvann.

På övervåningen i den gula villan, som ligger mitt i centrum av ”Sveriges närmasta stad”, finns i dag nio bäddar. En av dem som brukar sova där är Situation Sthlms försäljare Niklas Rönning.

– Tidigare har jag kuskat runt en del i stan, har sovit på golv och i källarutrymmen. Men här på RIA är de jävligt mån om en, säger han.

Hit kommer också människor under dagtid för att äta, duscha, tvätta kläder eller hämta nya kläder ur den stora garderoben. För att måla i ateljén eller besöka den gamla tvättstugan som gjorts om till en gratis läkarmottagning.

– De flesta som kommer hit har alkoholproblem. Hit får man komma som man är. Man ska förstås inte dricka här inne eller på tomten, och ska man sova här måste man klara trapporna upp till övervåningen, säger Marika Englundh, som jobbar på dag- och natthärbärget.

”Det är många äldre som kommer hit, personer över 60. Och de blir kvar längre.”

Våningssängar i rummen på övervåningen har varit fulla nästan varje natt i år. Så var det inte förut.

– Det är många äldre som kommer hit, personer över 60. Och de blir kvar längre, säger Marika Englundh. Det skulle behövas ett boende i Enköping där det finns personal, men utan pekfingret. Där det inte är lika strikt som på det stödboende som finns i stan. Det skulle behövas ett steg till.

Och det steget skulle inte vara högt, det skulle vara låg tröskel in, anser hon. För att personer som inte är helt nyktra skulle kunna ha en dörr att stänga om sig.

Elisabeth Kántor, socialchef på Enköpings kommun, är däremot inte säker på att det är lösningen.

– Vi behöver utveckla och utöka olika boendeformer då det är flera behov och målgrupper som idag riskerar eller är i hemlöshet. Det finns bland annat långt framtagna planer på lägenheter för personer med beroende och missbruk i kombination av psykisk ohälsa.

Hon säger att det kommer att krävas mycket gemensamt arbete mellan kommunens olika förvaltningar för att möta hemlösheten som den ser ut idag. Hon bedömer att svårigheterna att få eget boende har ökat.

– Vi har fler ansökningar till träningslägenhet och genomgånglägenhet. Det vill säga fler3 Enköpingsbor vill ha hjälp att få bostad än tidigare.

 

 

 

Enköping

Antal invånare: 40 656 invånare
Antal hemlösa: 83, varav 8 är akut hemlösa. (Socialstyrelsens kartläggning 2011)
Bostadsbrist: Ja
Antal verkställda avhysningar 2013: 17
Källa: Socialstyrelsen

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.