Hoppa till innehåll
Svepet

Dyke Hard äntligen på bio

Filmen Dyke Hard är en lesbisk actionkomedimusikal i lågbudget-tappning, tillika ”ett potpurri av genretypiska element” – som spänner från splatterfilm, skräck och science fiction till polisfilm, episk saga och musikal.
Alexandra Sundqvist. Foto: NIcklas Dennermalm.

Olikt många filmer i B-genren så har Dyke Hard, som är ett ”slags hyllning till B-filmen”, beviljats filmstöd i efterhand och får världspremiär under Stockholms filmfestival i november.

– Det känns jättekul. Vi har inte haft några hemliga fantasier om att ligga på ett stort produktionsbolag, få filmstöd eller ha premiär på filmfestivalen, så det är verkligen en stor bonus för oss som jobbat med filmen, säger regissören Bitte Andersson.

I Dyke Hard är den varma humorn och åttiotalsreferenserna ständigt närvarande. Filmen är inspelad vid bland annat Slussen, i Västberga och i Årsta.

– Det är en hel del miljöer som man kommer att känna igen. Samtidigt har vi inte valt de tjusigaste gatorna. Det är meningen att filmen ska vara lite risig, huvudpersonerna bor till exempel i en bil.

Dyke Hard
Medverkande skådespelare: Lina Kurttila, Peggy Sands, Maria Wågensjö, Alle Eriksson
Producent: Martin Borell, Tomas Michaelsson, Bonnie Skoog
Manus: Bitte Andersson, Martin Borell, Alexi Carpentieri, Josephine Krieg
Musik: Makode Linde, Ilon Vejde

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.