Hoppa till innehåll
Huvudstan

Mapeis platta äntligen klar

David Bogerius

Det har tagit rejält med tid men den 19 september är äntligen sångerskans Mapeis debutalbum Hey Hey ute.

– Det känns nervöst faktiskt. Jag hoppas på att folk gillar den. Det är min fösta men det kommer flera. Jag vill redan in i studion och göra en till. Samarbetet med Magnus Lidehäll (producent och låtskrivare) har fungerat jättebra. Vi är alltid i zen, väldigt lugna och håller alltid med varandra. Vi har en musikalisk förståelse for varandra.

Mapei föddes som Jackie Cummings och flyttade med sin liberianske mamma som tioåring från Rhode Island i USA till Norsborg. Nu bor hon på Lower East Side i New York. Hon säger att det är väldigt ”gott och blandat” och att hon trivs.

”Jag kan bara kalla mitt hjärta mitt hem”

– Jag har alltid känt mig hemma på olika ställen. Jag har rest fram och tillbaka så mycket att jag kan bara kalla mitt hjärta mitt hem, men jag kommer alltid att ha kärlek till melankolin som finns i Stockholm. Den har fått mig att bli starkare och skapa min egen glädje.

Redan för sju år sedan hyllades hon som rappande klubbdrottning i Stockholm och samarbetade med bland andra Timbuktu, Teddybears och House Of Wallenberg. Men på Hey Hey har rappen fått lämna plats för stadiga ballader och somrig, dansant pop. Producenten Magnus Lidehäll har tidigare skrivit hits åt Katy Perry, Kylie Minogue och Britney Spears. De, även internationellt, framgångsrika singelsläppen ”Don’t Wait” och ”Change” har trissat upp förväntningarna. Mapei har, precis som när hon rappade på stockholmsklubbarna, kallats för ”The Next Big Thing”.

– Jag bidrar med magi och positivitet till världen och också sanning även fast det gör ont ibland. Jag är mån om att folk mår bra, sägr Mapei som fyllde 30 i slutet av förra året

Låten ”Second To None” tillägnar hon sin generation. Den kom till hemma hos hennes mamma i Norsborg.

– Jag sov där för att få lite mammakärlek, jag ville inte vara ensam i min lägenhet. Jag gick runt i Norsborg och hamnade i en sorts trans och mindes allt jag gjort på dessa gårdar. Jag tänkte på när man t.ex. spelade fotboll på gympan och hur tävlingsinriktad man var. Jag har kämpat länge och är en del av generation X.

 

Fakta: Mapei
Är döpt till Jacqueline Mapei Cummings och föddes 20 december 1983 i Rhode Island i USA. Flyttade till stockholmsförorten Norsborg med sin mamma. Slog igenom med ”Video Vixens” 2007. Comeback hösten 2013 med singeln ”Don’t Wait” som följdes av ”Change” i våras.

En kortare variant av artikeln finns publicerad i Situation Sthlm #205.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.