Situation Sthlm
Kristian Russell

Briljant

Publicerad: 2019-06-10 10:54:22 Av: Berättat för: Ulf Stolt Illustrerat av: Kristian Russell

Kristian Russell gör Gröna Lunds konsertaffischer för hand och med Wacom-penna.

– Jag en av dom som tidigt anammade vektorisering och färgläggning i Illustrator från 1996 då illustration alltmer levererades per mail. Mina färgkombinationer då utmärkte mina tidiga alster och blev lite mitt signum. Jag är en stor fan av tyska expressionister men gillar även mjukare färgställningar som man ser till exempel hos impressionisterna, Gary Hume eller Georgia O´keefe.

– I början var verken mer 2-dimensionella och hade hårdare skuggning. Jag lägger ofta till delar som kläddetaljer, instrument, armar, händer och även förtydligar frisyrer som ser suddiga ut i foton.

– Nittio procent av det du ser i affischerna är handritat. Wacom-penna används också men linjerna där blir skarpare jämfört med handritade och scannade linjer. Jag använder båda för att få olika effekter i det digitala.

– För det handgjorda är mina influenser bland andra Ernst-Ludwig Kirschner, Raphael, Andy Warhol, Gerald Scarfe, Aubrey Beardsley och Gauguin. Även psykedeliska affischkonstnärer som Gary Grimshaw, Stanley Mouse & Nigel Waymouth var starka influenser i början.

– Photoshopeffekter finns i Illustrator så det är annorlunda hur jag jobbade förr, jag ritade och sen vektoriserade i gamla programmet Streamline.