Hoppa till innehåll
Stockholm 2018-10-19 P bilden: PlŒtslagaren Foto: Magnus Sandberg
Mathilda Klinger Danielsson

Briljant: Plåtslagare

Mathilda Klinger Danielsson, 28 år, har fått Isabelle-stipendiet för framstående kvinnor i byggbranschen.
Text: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

– Jag jobbar uppe på taken när de ska läggas om eller när det behövs ny plåt eller koppar. Och 80 procent av taken i Stockholm är av plåt eller koppar. Man brukar säga att plåtslagare hörs, men inte syns.

– Egentligen är jag höjdrädd. Förr kunde jag få sug i magen bara av att gå över Skanstullsbron. Men efter att ha gjort mitt första tak på Eriksdalsskolan så har det släppt. Numer brukar jag passa på att njuta av utsikten från fina platser där jag jobbar, som Vasamuseets topp eller taket på Ersta kyrka.

– Jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet och jobbade sen inom vården och tog hand om äldre. Men så kände jag behovet av att utbilda mig till ett riktigt yrke och bestämde mig för att bli plåtslagare. Det är en bransch som skriker efter folk. Jag uppmanar alla som vill ha ett fritt och skapande jobb där man får vara ute hela dagarna och använda kroppen att söka sig till plåtslageri. Den som utbildar sig till plåtslagare och är duktig får garanterat jobb direkt. Och man slipper betala dyra pengar för att gå på arrangerad takvandring i Stockholm.

– Några av de verktyg vi använder är klippsträcka, knäck och skivupptagare. Och så har vi penhammare, plastklubba, plåtsax och falstång. När jag var ny i yrket skar jag mig en hel del, nyklippt plåt är vass som en kniv.

– En gång gjorde jag en köksvägg i koppar hemma hos en privatperson, där syntes inte ens skarvarna mellan plåtarna. Då var jag nöjd.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.