Hoppa till innehåll
Poet

Briljant: Mona Monasar

Den unga poeten Mona Monasar debuterar med diktsamlingen Modersmål.
Berättat för: Ulf Stolt Foto: Jon Aagard Andersson

Jag har skrivit poesi sen jag var sexton år, så i fem år nu. Jag var på en skrivarworkshop som Tensta konsthall höll i. Hon som ledde den hade med sig en bunt böcker, jag fick låna med mig två poesisamlingar. Den ena minns jag inte, den andra var av en dansk poet, Yahya Hassan, vilket var det som fick mig att börja vilja skriva poesi.

– Det tog en dag innan jag började skriva. Jag läste ut diktsamlingen den kvällen, sen kom jag tillbaka nästa dag till workshoppen och skrev min  första dikt. Den hette ”Andra generation”.

– Jag har ett litet skrivblock, men sitter jag på tunnelbanan så använder jag telefonen om jag kommer på nånting. När jag vill få ihop mina längre texter sitter jag alltid med dator. Ibland kan det bli – speciellt om jag skrivit mycket i mitt block

– lite svårt att klura ut vad som hör till vad. Men det har blivit en del i processen det också, att jag märker att ett stycke passar bättre på en annan  plats än där jag planerat från början.

– Modersmål började med att det var material jag hade, sen märkte jag och förlaget att det fanns ett genomgående tema. Då skrev jag resten av texterna lite löst baserat på de ämnen jag vill beröra. Jag skrev till ungefär hälften av dikterna.

FOTNOT: 9 september är det bokrelease och författarsamtal på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.