Hoppa till innehåll
BRILJANT tomten Victor Mukeng. Foto: Magnus Sandberg
Victor Mukeng

Briljant: Hyrtomte

Victor Mukeng, 46 år från Saltsjöbaden, titulerar sig konstnär, busschaufför – och hyrtomte en dag om året.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

Jag hinner med tio familjer på julafton. Första besöket är vid nio på morgonen, det sista vid nio på kvällen. Jag får sms innan om var julklapparna finns, ibland är de under granen, ibland bakom en soptunna eller i ett garage. – Självklart säger jag ”Hoho, finns det några snälla barn här?” Men innan jag delar ut paketen brukar jag skoja lite och fråga om de verkligen varit snälla och borstat tänderna som de ska under året, eller hjälpt till i köket eller bäddat sina sängar. Och ibland bär jag in ett paket på huvudet eller dansar.

Det är lite show och alla gillar det. – Det har hänt att folk har avbokat mig när det fått veta det är fråga om en brun tomte. Därför lägger jag inte ut bilder på mig själv innan utan överraskar dem på plats. När jag väl står där vid dörren har de ingen återvändo – det går inte att få tag i nån annan
tomte då. Barnen har aldrig några synpunkter på hur jag ser ut, de är glada bara de får sina julklappar.

– Jag har jobbat som hyrtomte sen 2005 – då var jag barnskötare och fritidsledare och såg en annons på Blocket. Och 2013 fick jag stipendium för att plugga en vecka på Santa School i Calgary. Alla såg ut som riktiga tomtar med långt eget skägg och stora magar.

– Det är jättevarmt att gå runt i tomtekläderna hela julafton. När jag sitter i bilen på väg till nästa familj brukar jag ta av mössan och skäggen och sätta fläkten på kallt. Den 25 firar jag jul med min egen familj. Men då är jag inte tomte, mina barn känner ju igen mig.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.