Hoppa till innehåll
PÅ bilden: Briljant Texas Johansson. Foto:Magnus Sandberg
Saxofonist

Briljant #265

Per ”Texas” Johansson vet allt som är värt att känna till om hur man bryter luftströmmen i olika träblåsinstrument.
Berättat för: Ulf Stolt Fotat av: Magnus Sandberg

– Saxofonen består av tre delar – en kropp, en nacke och ett munstycke. Det sitter ett trärör på munstycket. Det som gör ljud är att man blåser luft igenom munstycket och röret vibrerar. Beroende på hur stor öppningen är på munstycket, i förhållande till hårdheten på röret, kan du använda olika muskler i munnen, olika luftströmmar, för att få det att vibrera på olika sätt.

– Man kan finstämma en saxofon lite med munstycket – göra instrumentet kortare eller längre. Även temperatur spelar roll – ett kallt instrument blir lägre, ett varmt högre. En tenorsax är stämd i bess dur, en altsax i ess dur – om man tar ett c på tenorsaxen så är det ett bess pianot.

– Det finns fler alternativgrepp på klarinett att spela en ton på, än på saxofonen. Men det finns en massa grepp, speciellt i höga register – när man spelar utanför det register saxofonen har. Då överblåser man, då finns det en massa olika grepp, beroende på vad man gillar.

– Saxen är ett långt rör man blåser luft igenom, luften är allt, det som styr instrumentet. När du lyfter ett finger förkortar du röret – man kortar och förlänger röret, det är en luftström som bryts på olika ställen.

FOTNOT: Per ”Texas” Johanssons nya platta heter Stråk på himlen och stora hus.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.