Hoppa till innehåll
Johanna Bergström

”Barn som är familjehemsplacerade har sår.”

Med boken Utan mig har hon ingen skriver Johanna Bergström om uppväxten i ett familjehem där hon placerades när hon var åtta månader. Hon är en del av den nya familjen samtidigt som socialtjänsten inte ger upp försöken att stärka banden till de biologiska föräldrarna med tanken att hon kanske ska kunna flytta hem igen.
Text: Gerd Eriksson Foto: SABINA WIXNER / VERBAL FÖRLAG

– Varje gång mina föräldrar kom på besök satt jag med de vuxna omkring mig och kände skräck och ångest. Alla var där på grund av mig, men ingen frågade vad jag ville. Besöken blev glesare och pågick fram till det att jag var 13 år. Det skapade en otrygghet.

Det är Johanna Bergströms debutbok, hon säger att hon haft den under huden i hela sitt liv. Nu är hon 38 år och första kapitlet kom till under en kurs i kreativt skrivande. Hon vill inte ge sig in i någon politiskt debatt om familjehemsplaceringar, bara låta barnet Johannas berättelse komma till tals.

– Barn som är familjehemsplacerade har sår. Jag har precis börjat med min läkning och kommer att få jobba med det så länge jag lever. Det finns nog en rädsla att klippa de biologiska banden för tidigt för ett barn som är placerat i familjehem. Men jag tänker att det ibland kan vara bättre att få en trygg bas först och sen bygga relationen med de biologiska föräldrarna när man är vuxen.

 

FOTNOT: Utan mig har hon ingen släpptes 21 april.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.