Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Arkitekttävling om hemlöshet

Arkitekter utan gränser anordnar en idétävling om hemlöshet i Stockholm. Tanken är att tävlingen, som är öppen för alla, ska uppmuntra utvecklingen av metoder, strategier och projektidéer som kan förbättra situationen för hemlösa människor.
Maria Hagström

Före detta Situation Sthlm-försäljaren och nuvarande gatufotografen och författaren John Arthur Ekebert (bilden ovan) sitter i juryn. Han skulle gärna se förslag på olika gruppboenden.

– Den typen av boenden tycker jag saknas i stan och skulle vara bra för människor, som precis som jag, levt i missbruk och hemlöshet i kanske 30 år och är vana att bo på institutioner och ha folk omkring sig, säger han. Många känner sig ensamma och får ångest i en tränings- eller försökslägenhet. I en gruppbostad med fem-sex riktiga fristående lägenheter, en gemensam lokal med en personal, skulle det nog kunna fungera bättre.

Inlämning till tävlingen sker senast 17 augusti och resultatet kommer att ställas ut på Färgfabriken under hösten. Tävlingen arrangeras i samarbete med Sveriges Arkitekter, Stockholms stadsmission, och Stockholms stad.

Tävlingsinformation finns på www.arkitekterutangranser.se/hemlos

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.