Hoppa till innehåll
Gatuplanet

Arkitekttävling avgjord

Malin Persson vann Arkitekter utan gränsers idétävling där det är tänkt att tävlingsbidragen ska förbättra situationen för hemlösa människor i Stockholm.
Maria Hagström

Det kom in många förslag, även från andra länder, om allt från paviljonger i parker till grannskapshus. Men det var arkitekten Malin Persson från Stockholm som hade det vinnande förslaget Kil 001, som handlar om nya små bostäder centralt i stan.

– Det här är ett sätt att bygga på en plats som ”inte finns” genom att spränga in bostäder som en kil i ett indraget hus, säger Malin Persson.

Det är en sorts ”plug in-bostäder” på 14 kvadratmeter, med utanpåliggande trappor med uteplats, som byggs på befintliga byggnader, till exempel på utrymmen vid brandgavlar.

– Då skulle det kunna komma till lägenheter i innerstan som man kan ha råd med som ung eller hemlös, säger Malin Persson.

Tror du att ditt förslag blir verklighet?

– Det finns svårigheter, som att det till exempel inte finns någon hiss och då krävs det att man gör ett undantag från reglerna. Men staden borde vara intresserad tycker jag, säger hon.

 

 

Maria Hagström

Se tävlingsbidragen på: arkitekterutangranser.se/hemlos, samt på Färgfabriken fram till 29 november.

Malin Perssons vinnande förslag (PDF)

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.