Hoppa till innehåll
Briljant

Allt på ett bräde

– Jag spelar helst med träpjäser där de vita ska vara mer åt det gulaktiga hållet och de svarta mer brunaktiga. Då blir det inte lika skarpt för ögonen. När man spelar i Spanien är pjäserna ofta i plast och så små att det är svårt att se skillnad på löpare och bonde. Ska jag välja min favoritpjäs blir det löparparet, säger Pia Cramling, internationell stormästare i schack.
Gerd Eriksson. Foto: Magnus Sandberg.

– Det bästa brädet hemma är ett norskt magnetbräde med platta pjäser med små teckningar, det kan man ta med sig i soffan. Min man är också schackspelare, men vi spelar inte så ofta emot varandra. Ibland möts vi i vissa tävlingar, då brukar vi se till att det blir remi för husfridens skull.

–Visst förekommer det fusk i schack. En tysk spelare med tjockt hår hade små hörlurar som inte syntes. Via dem fick han info av sin fru som satt framför en dator. Det här var en spelare med låg ranking som plötsligt blev en av Tysklands bästa spelare. Man får inte ha någon elektronisk utrustning med sig när man spelar. I stora tävlingar som OS, VM och EM är det som en flygplanskontroll när vi ska in i spellokalen.

”Visst förekommer det fusk i schack”

– Schack har nog sämre status i dag än tidigare. Förr hade nästan alla tidningar schack, frimärken och bridge. Men nu när norrmannen Magnus Carlsen, som kallas schackets Mozart, slagit igenom kommer det säkert locka fler att börja spela. När han deltog i Schack- OS sände norsk TV sex timmar direkt varje dag och alla schackbrädor var slutsålda.

– Min roligaste seger är när jag vann skol-SM med Kvarnbergsskolan i Huddinge som 13-åring. Det var jag och en annan tjej i sista ronden. Hon var bättre, men jag vann. Priset var en schackklocka, när jag fick den bestämde jag mig för att spela schack hela mitt liv.

Pia Cramling är 51 år och Sveriges bästa kvinnliga schackspelare, hon tillhör de bästa i världen och blev internationell stormästare när hon var 30 år. Hon är med i Stockholmsklubben Team Viking och tävlar 22-24 november på Täby Park Hotel.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.