Hoppa till innehåll
Bokrecension

We´re only in it for the drugs

Magnus Linton förekommer narkotikafrågans förväntade comeback i rampljuset. Nästa år finns the dope på FN:s agenda i och med stormötet UNGASS 2016. Vid det senaste mötet rådde enighet om nolltolerans och visionen om ett narkotikafritt samhälle, men det var 1998.
David Bogerius

Vi slipper med boken Knark – en svensk historia ett tendentiöst debattinlägg från Magnus Linton. I stället lyfter författaren på en mängd stenar som legat länge nog i ett land vars förra justitieminister på fullt allvar trodde att man kunde dö av en överdos cannabis. Ett land där den extrema nolltoleransen enligt forskare utvecklats till sadism mot samhällets allra svagaste. Har folkhemmets narkotikapolitik och dess förnekelse av vetenskap bara haft goda avsikter trots allt lidande den uppenbarligen orsakat? Och varför skiljs det så sällan på bruk och missbruk?

Bokens tredje del, Mammorna – besluten vid dödens dörr, lyfter ”Knark – en svensk historia” ett extra snäpp. Magnus Linton duckar inte för droganvändandets konsekvenser men belyser samtidigt bristerna i samhällets förhållningssätt. Läsarna får möta människorna som lever med konsekvenserna. Som dokumentärt verk är det högklassigt.

Magnus Linton 
Knark – en svensk historia
Betyg: 4 (av 5)

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.