Hoppa till innehåll
Arkitektur

Venedig i väggarna på Liljevalchs

Glasformgivaren Ingegerd Råman är ansvarig för utformningen av glasdelarna i fasaden på Liljevalchs nya konsthall. Totalt är det 6 860 flaskbottnar ingjutna i den grå betongen och de är tillverkade i en stor glasfabrik utanför Venedig.
Text: Gerd Eriksson Foto: WINGÅRDHS

– Det är speciellt att gjuta in flaskbottnar i en byggnad, mycket att räkna ut rent tekniskt och det ställer stora krav på hålens täthet och själva formen. Vi behövde en tillverkare som kunde göra glasmassan så klar som möjligt, därför blev det fabriken i Venedig. Italien har precis som Sverige en lång tradition av att göra glas.

Vid tillverkningen blir det prickar från maskinen kvar på glasbottnarna. Ingegerd Råman säger att prickarna bildar tre varianter av mönsterbilder vilket gör att ljuset bryts på olika sätt i bottnarna. Glasbottnarna är 17 centimeter långa och vid tillverkningen av väggarna hälldes betongen runt om dem i olika kassetter.

Vad är det för diameter på glasbottnarna?

– Det är faktiskt samma som på en Absolut Vodka-flaska. Jag är väldigt nöjd med hur allt blev med glaset i fasaden. Det här är femte gången jag medverkar i en byggnation och det är alltid roligt att samarbeta med Gert Wingårdh som har ett estetiskt öga.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.