Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Vegagatan 10.16-10.46

Två tvekande parkeringsvakter, 26 smala stående fönster, en vit lucka som målas svart, en tornkran som kräver plats och lådan till ett strykjärn på ett uteserveringsbord. Vegagatan är inte längre än sitt eget kvarter.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Det står en motorcykel och en moped parkerad i rutan märkt MC, en p-plats ner från början av gatan i hörnet Observatoriegatan. De båda parkeringsvakter som går förbi stannar till och kollar – båda fordonens respektive framhjul tangerar parkeringsrutans långlinje och det tycks finnas utrymme i förordningen att beivra detta. De går runt, kollar lite, pratar sinsemellan, en av dem tar en bild med telefonen. Sedan släpper de det, går gatan ner, ingen lapp skrivs.

Balkongskyddet i grått tyg på översta våningen är rejält sönderblåst, det hänger i tre sjok och fladdrar mellan spjälorna. Det är 26 smala stående fönster utmed gatan, till höger i porten en skylt med en mosad cigarett och texten: ”Rökning förbjuden. Vårt kontor fylls av röklukt annars. Tack för visads hänsyn”. Strax till vänster under flaggan märkt Artofficial Agency står en man på huk med en sprejburk och målar en tidigare vit metall-lucka i fasaden svart. Från luckan och snett ner i källaren går ett svart fraktband, rummet i övrigt tomt, en dörr på glänt i ena hörnet. Intill en sopkvast lutad. Det står en grå cykel låst i ramen vid stupröret med ett rejält kättinglås. I cykelkorgen en slängd, vit servett.

En sektion i slutet av gatan ner mot Odenplan är genomfartsmässigt påverkad av ett omfattande renoveringsjobb – en stor tornkran, speciellt lämplig för tunga lyft i innerstan, tar en stor del av gatans bredd i anspråk. Kranen, en Spierings SK597-AT4, är självresande på ett fyraxlat chassi, har en 48 meter lång arm och kan bli 58 meter hög. Kranen kan lyfta sju ton på 14 meters radie och klarar att lyfta 1,7 ton längst ut i kranens arm. Mellan kranens båda röd-vita stödstag och byggställningen vid fasaden mittemot som täcker över trottoaren går det att snirkla emellan med en bil. En röd budbil och en mindre lastbil som ska lämna av någonting vid bygget står några sekunder och tvekar om hur och vem som ska köra på vilket sätt, när de möts strax innan varningskonorna. En man i grå, midjekort jacka, tvekar några steg och tittar upp mot byggställningen, sedan fortsätter han in under den i riktning Odenplan.

Mellan två parkerade bilar ligger en grå högersko, knuten, av träningsmodell. På första våningen av byggställningen, på avsatsen där trapporna börjar, ligger gipsskivor och balar av isolering under blå presenningar, bredvid dem buntar med annat isoleringsmaterial samt säckar med cement. På ett av borden på uteserveringen – på en skylt i ena fönstret står ”Don´t worry, eat curry” – till restaurangen på andra sidan gatan, kartongen till ett strykjärn. Vid bordet intill, på den gröna filten under borden, två säckar blomjord staplat. En ung flicka i vinröd jacka kommer runt hörnet från Odenplan. När hon passerar en gul och blå Big Bag på gatan slänger hon sitt – förmodar jag – tomma cigarettpaket i den, saktar ner och tänder och sneddar sedan över gatan mot porten precis före byggställningarna.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.