Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Västerbron 16.19-16.58

Rusningstrafik i kö, en fullsatt buss, hänglås på räcket, självmordsstaket, en elcykel och en nedklottrad litterär skylt. Västerbron binder ihop och tar sig över.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Det står en kvinna med fem hundar i olika storlekar i någon form av multikoppel som verkar vara förankrat i ett midjebälte hon har under regnrocken. En av hundarna – mellanstor, gråbrun, blöt av regnet, snabb i rörelsemönstret – nosar på stolpen där gatskylten till Pålsundsbacken sitter, innan han vinklar upp höger bakben och skvätter av en markör. De andra hundarna står stilla och väntar. När han är klar går de vidare ner mot parken intill.

Rusningstrafik. Bortifrån Hornstull en ilsken tutning som sedan på några sekunder fortplantar sig genom en räcka köande bilar, sedan lika snabbt som den uppstått dör ut. Bussen, linje 4, fullsatt med immande rutor – det står människor tätt, tätt i hela bussen – byter fil och kränger upp på bron. Precis där självmordsstaketet börjar på brons östra sida – staketet restes 2012 som en del av SPIS, Suicidprevention inom Stockholms län, och enligt Brandförsvaret har det skett en markant minskning av suicid och suicidförsök från bron efter det – kommer tre unga kvinnor gående från Kungsholmssidan. Hon i mitten röker en cigarett. Och håller handen kupad över cigaretten när hon tar ett bloss för att regnet inte ska släcka den.

Tillåten hastighet på bron är 60 kilometer i timmen. Ytan för gående är smalare än cykelbanan och är anvisad närmast broräcket. Verktygsljud nerifrån båtuppläggningsplatserna på Långholmen. Bilarna i västra körbanan från Kungsholmen står i kö, det är en jämn ström av bilar som sakta rör sig framåt, hela bron är mer eller mindre en lång bilkö på den sidan. I den östra körbanan från Södermalm kommer trafiken stötvis och rytmisk i pulser från trafikljusen nere vid Långholmsgatan.

Vid krönet sitter an av de cirka sjuttio skyltar från ”Det litterära Stockholm”, där litteratur med särskild betydelse och anknytning till platsen och staden hedras. Tyvärr är skylten här där Nobelpristagaren Eyvind Johnson och hans roman Krilon själv hedras nedklottrad. Man har försökt få bort en del men det är flera lager och texten blir tyvärr obegriplig. På en blå skylt bredvid information om bron.

Det kluster hänglås som tidigare satt här vid krönet måste ha klippts bort, men det har satts upp en del nya. Bland annat ett hänglås som säger ”Tyngsta guden på Västerbron. Kram”, och ett som säger ”S hjärta N”, plus ett med lite längre bygel och en bild av två unga kvinnor på och namnet ”Fanny” på låsets ena kortsida. En budbil kommer gasande och byter vårdslöst fil ner mot Thorildsplan. Nerifrån Rålambshovsparken ljungar kort ljudet av sirener. En cyklist kommer behärskat glidande i nedförsbacken mot Kungsholmen genom det ökande regnet på sin elcykel, väl utrustad före väderleken. En stund efter honom kommer en ung man krigande sig fram på en minicykel. Dyngsur. Med sladden i örat, lugnt och glatt konverserande i telefon när han passerar oss.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.