Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Vänskapsvägen, Stora Essingen 10.19-10.57

En skylt på franska på en grind, en katt som går innan duvorna kommer, en elladdare med två uttag på en vägg, sex snidade elefanter på en fönsterbräda och en äldre man i en grå bil som letar parkering. Vänskapsvägen för en ganska tillbakadragen tillvaro.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

Skylten på Grinden till fritidshemmet på både svenska och franska: ”Var vänlig stäng grinden/Ferme la porte s´il te plait!”. En bit längre fram på gatan ligger Internationella franska skolan, en man med svart jacka och blå, vit och röd ryggsäck håller på att ta sin cykel ur ett cykelrum. I några av klassrumsfönstren på nedervåningen konturerna av utklippta fiskar uppsatta. På berghällen framför balkongerna på andra sidan gatan två bruna pallkragar med jord i, ingenting uppvuxet ännu. På kortväggen till det låga huset vid uteplatsen vid huset i kurvan en cirka en gånger en meter relief i grått mot den gulbiege fasadfärgen – ser ut som tre lekande barn, flickan på stegen har en hatt på sig.

På stenläggningen framför porten till nummer 47 sitter en grå och vit katt helt stilla. Efter några minuter reser den på sig och gracilt stegar bort och svänger runt krukorna vid sidan av porten och ner slänten intill. Och precis när den gjort det landar två gråa duvor på grässlänten på andra sidan porten och börjar picka i gräset. Balkongen längst ned har liksom ett byggt träplank på kortsidan med titthål mot gatan. I cykelstället åtta cyklar, fem av dem har gula sadelskydd från ett mäklarföretag. I mellanrummet till huset intill några tallar och buskar, torkställning, en campingmöbel och ostörd utsikt mot Alviksbron.

Under en balkong och ett burspråk, en kaninbur i trä, fyra sopsäckar och en björkstubbe. Utmed gatans vänstra sida, med ett par meters mellanrum, ligger naturstenar som bildar en sorts gräns. En grå bil med en äldre man bakom ratten passerar sakta och spejande för tredje gången. Han är uppenbarligen ute och snurrar i jakt på en parkeringsplats, ingen lucka ännu någonstans utmed gatan. Skylt om privat parkeringsplats. På fasaden en elladdare till bil, de båda uttagen lyser grönt. Oläsligt klotter i svart och vitt på den gröna dörren intill.

På den tomma uteserveringen vid restaurangen på hörnan nio backar med tomglas i väntan på bryggarbilen – åtta blå backar och en röd back överst i ena stapeln. Med adress Badstrandsvägen – det är den huskroppen som har både det lägsta och det högsta jämna gatunumret på Vänskapsvägen – ligger en redovisningsbyrå som huserar innanför flera av skyltfönstren. En kvinna i svart blus sitter framför en dator. Hon tittar snabbt ut genom fönstret, sedan blicken tillbaka på skärmen igen. I ett av de sista fönstren sex snidade elefanter i olika storlek bredvid varandra på fönsterbrädan. Utanför gymmet på hörnan i början av gatan en trottoarpratare, gymkort 499 kronor per månad, ingen bindningstid, ingen årsavgift. Handikapliften nerför trappstegen tar en maxlast på 225 kilo. En äldre man kommer gående, när han passerar känner jag igen honom– det är mannen i den grå bilen som cirklade runt och letade parkering.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.