Hoppa till innehåll
Independent Kostym

Ute ur garderoben

En fluffig 1700-talsklänning, skinnjackan som Bill Skarsgård bar i filmen Clark eller knähöga platåstövlar i silver. På Independent Kostym som är Nordens största kostymförråd finns hundratusentals plagg som hyrs ut till både filminspelningar och privatpersoner.
Berättat för: Gerd Eriksson Foto: Magnus Sandberg

En trappa upp på Palermogatan 17 i Frihamnen öppnar sig en värld av kostymer och doft av begagnad textil. Där hänger plaggen tätt, tätt i strukturerad ordning från medeltiden och framåt. Mitt i lokalen finns trådkorgar märkta med bland annat ”Toppluvor/Stenmark” och ”Aftonväskor pärlor”. Kostymförrådet har byggts upp sedan 1930-talet och har under årens lopp haft olika ägare. Nuvarande ägare köpte det av Svenska Filminstitutet för femton år sedan.

– Här finns plagg från olika produktioner inom film, tv, teater, reklam och olika event – allt går att hyra. Vi förvaltar ett kulturarv som vi vill ska leva vidare och som stockholmarna och alla andra ska kunna ta del av, säger Lotta Wikberg Sjöström, vice VD på Independent Kostym.

Kostymförrådet är uppdelat i en historisk avdelning som sträcker sig fram till 1920 och en modernare avdelning från 1920-talet och framåt. Och gångarna i varje avdelning rymmer olika inriktningar. Under Vikingatid ligger Tengils svarta hjälmar som han och soldaterna bar i Bröderna Lejonhjärta. Lika kusliga då som nu. I gången med cowboykläder finns äkta chaps och cowboyhattar med patina från prärien. Det finns en sektion för Fantasy och Tusen och en natt och en för arbetskläder med skyddshjälmar, skor med tåhätta och sjukvårdsblusar.

– Vi syr också upp kostymer vid behov om det är nåt vi saknar. Det kan vara en 1700-talsdräkt eller andra teatrala kostymer. Och produktioner som kommer hit kan också hyra plats i vår syateteljé, säger Lotta Wikberg Sjöström

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #301

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.