Hoppa till innehåll
Tar dagen som den kommer

Turist

Magnifika museum, ruckel och kojor och en stadsdel ”där man tar dagen som den kommer”. Det är delar av den berättelse om Stockholm som turisterna möter. Situation Sthlms reporter Maria Hagström har turistat i sin egen stad, tagit tre populära turer med tre olika fordon – buss, båt och Segway – genom ”den vackra staden på vatten”.
Text & bild: maria hagström

Hållplats Skeppsbron.

– Ursäkta, var ligger Slottet? En turist med östasiatiskt utseende ser förvirrad ut.

Jag pekar på slottsbyggnaden intill. Hon blir förvånad, trodde att det var något pampigt ställe på andra sidan vattnet. Hon vill gärna se vaktbytet. När hon styrts om i rätt riktning anländer den röda Hop-on-hop-off-bussen. På det övre planet är det nästan fullt med folk.

Mest utländska turister, många européer och särskilt tyskar, låter det som. De flesta är femtio plus, två barn åker med. I de röda hörlurarna hörs svängig telefonkö-musik med en hel del elgitarr. Någon klappar skämtsamt i takt till musiken, ett av barnen knäpper med fingrarna. Ett gäng kvinnor pratar, men de flesta börjar lyssna koncentrerat när musiken tystnar och den förinspelade guiden, som finns på fjorton språk, inleder sin berättelse om Stockholm

Läs mer i Situation Sthlm #296

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.