Hoppa till innehåll
Skivrecension

Tunga beats och soldränkta produktioner

Alexandra Sundqvist

Keya Turan har positionerat sig som en av den svenska hiphopens mest intressanta nykomlingar. Nu är han aktuell med debutalbumet Nyanser av blå vilket ges ut på Ken Rings skivbolag Masa Music. Albumtiteln Nyanser av blå anspelar på två bärande saker i Keyas liv – hemorten Husby och hans farmor, den enda i släkten vars ögon var blå.

23-åringens debutalbum har tagit ett och halvt år att färdigställa, men resan har varit långt mycket längre än så. Någonting han själv påpekat i sociala medier; ”Jag minns att jag stod med mina grabbar ute under vintern och rappade för vi inte hade något annat att göra, vilket i sin tur ledde till att vi fick ungdomsgården att öppna en studio åt oss […] Den eviga kampen om att bara få vara och att få sin röst hörd ledde mig hit”.

Keyas album vrider och vänder på den resan. Öppningsspåret ”Bang Bang”, sätter tonen för hela skivan. Låten inleds med en recitation, som närmast påminner om en dikt – med strofer som ”försökte fly vardagen till vardagsrummet” och ”trygg i mammas famn men hon var buggad inuti/av internationell politik”. Det är en låt om kontraster och om människor som misslyckas med att se det stora i det lilla, men också om kamp och drömmar. På albumet visar Keya överlag sin stora bredd som rappare och artist.

Tunga beats blandas med soldränkta produktioner att dansa till. Medan det kärleksfulla titelspåret ”Nyanser av blå”, om Keyas farmor, får en att fälla en tår: ”Farmor ge mig bara en dans innan du går”

Keya
Nyanser av blå
Betyg: 4

 

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.