Hoppa till innehåll
Mörker

Trygg av ljuset

Det är ingen slump hur det lyser i en stad. Med rätt belysning kan bakgator bli ”framgator”. Fel belysning kan skapa mörker. I Stockholms stad finns 150 000 ljuspunkter som ska göra staden mer trivsam och säker, men framförallt upplevas trygg. Ljuset är den viktigaste faktorn för att vi ska känna oss trygga, viktigare än fler poliser. Vi vill kunna se andra människors ansikten.
Text: Maria Hagström Foto: PEXELS / ALEX FU

Du blir inte bländad på Mariatorget. Lamporna här är noga utvalda för att ge ett mjukt ljus som lyser upp marken och människors ansikten. I trädkronorna finns ljuskällor som framhäver statyerna och ser till att det går att se genom hela parken kvällar och nätter.

– Det är viktigt att man kan uppfatta ansikten på människor på en plats. Det upplever människor som tryggare. Man kan se vem som kommer, vad den kan ha för uppsåt – avläsa situationen, säger William Wikström, projektledare på Brottsförebyggande rådet.

Men för tio år sedan var Mariatorget betydligt mörkare. I ett projekt, som skulle göra Stockholm ljusare och tryggare röstade 6 600 Stockholmare fram Mariatorget som den plats i staden som var i störst behov av belysning. Armaturerna var från 50-talet och det var dåligt upplyst. Det fanns problem med skadegörelse och klotter och det förekom narkotikahandel. Med ljusdesign skulle det förvandlas till ett trevlig park.

I en rapport från Kungliga tekniska högskolan framgår att Mariatorget efter sin upprustning inte bara upplevs tryggare, samtliga brottskategorier har gått ner: narkotikabrott, skadegörelse och klotter, stölder, rån och våldsbrott.

Läs hela artikeln i Situation Sthlm #289

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.