Hoppa till innehåll
Gata fram och tillbaka

Torsgatan 10.16-10.57

Känslan av rasande lego under Norra tornen, svordomar, hundpiss, ett Vape-moln, en tappad vante, julskyltning och ett tomt torg. Torsgatan är längre än sitt rykte.
Text: Ulf Stolt Foto: Magnus Sandberg

När man står vid basen av Norra tornen på Torsplan ser de liksom mycket anspråkslösare ut än vad de gör när man ser dem på långt håll. Att titta upp på dem stående precis invid fasaden ger intrycket av att ett lego är på väg att rasa ner över en. Ungefär.

Tre av hörnen på det östra tornet rikligt inpissade av passerande hundar. En bit upp i backen ett vägbygge som stänger av en del av cykelbanan. En budcyklist kommer väldigt fort nedför gatan och måste bromsa hårt vid övergångsstället där bygget börjar. Ett äldre par på väg över tvingas ta ett steg tillbaka.

Både väljer svordomen som kommentarsform till händelsen. På kortsidan av ett av husen en stor målad reklamskylt för ett välkänt läskedrycksmärke med konturerna av några kända stockholmsmotiv. På rutan till höger om porten till nummer 78 sitter en lapp från produktionsbolaget FLX upptejpad. De letar lägenhet – minst en trea, men även större ok – för att filma i under 3-5 dagar plus några dagars preparering, cirka en veckas tillgång till lägenheten. Ersättning utgår. Serien regisseras av Felix Herngren och planen är att filma under mars och april 2022.

Sexton buntar VI i Vasastan staplade runt hörnet på Rödabergsgatan. En kvinna med en svart dragkärra täckt med klistermärken på nederdelen sparkar undan en papperspåse med någonting i så den hamnar mellan två parkerade bilar. Ovanpå ett grått skåp ligger en liten tappad, svart tumvante. Cykelaffären på hörnan Karlbergsvägen har 24 timmars cykelservice och säljer elcyklar till inköpspris. Julskyltningen på restaurang Peppar är efterlängtad och känd för att vara tämligen over the top, med NoLa-mystik och frostade fönster, döskallar och hötjugor. Så även i år. En liten blå bil med en ung kvinna bakom ratten får justera inkörningsvinkeln flera gånger till den smala nedfarten till bilfirman. Vilket irriterar några cyklister. Reklam på en trafikskyltställning: ”Sov skönare, må bättre – lär dig Qigong”. På räcket på den mellersta välvda hörnbalkongen ut mot korsningen vid Odengatan en fågelskrämma.

En grå och vit lastbil backvarnar sig ut från Lokstallsgatan. Det hinner knappast bildas en kö bakom den innan bilen rullar vidare i riktning Bantorget. Utanför konsthallen står två män. En av dem röker i en vape. I kylan blir den utandade röken ett tillfälligt moln runt honom, hans huvud och övre delen av kroppen försvinner i molnet en sekund, sedan löses det upp lika snabbt. På den låga cementmuren under trädet vid Torsgränd sitter två unga flickor och röker. En av dem spottar mellan sina fötter efter varje bloss. De tar ett flertal bilder på sig tillsammans när de sitter och blåser ut rök. Över Barnhusbron ovanför kommer en civil polisbil från Kungsholmen med allt påslaget. Vid Lilla Bantorget syns inte en människa.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.