Hoppa till innehåll
Ledare

Ta tidningen – ge inte bara pengar

Situation Sthlms upplaga har sjunkit de senaste åren. En av flera anledningar till det är att dricks och ett rent pengagivande ökat. Vilket till en början kan verka som en god idé – att ge säljaren pengar utan att ta tidningen. Men i praktiken blir det att säljaren behöver arbeta mindre, och att alla de positiva och viktiga rehabiliterande effekterna av arbetet – stoltheten av att ha ett arbete, att vara en säljare, kundkontakten, tillhörigheten, att bli någon annan i allmänhetens blickar, att vara ambassadören på gatan för en tidning som människor vill köpa och ta del av, går förlorade.
Text: Ulf Stolt

Det handlar också om självrespekt, om att den ryggrad och det självförtroende som tidningsförsäljningen ger bygger på att det är ett riktigt arbete. Att stå på gatan och bara få pengar urholkar det. Om säljaren säljer ”samma tidning” flera gånger krymper upplagan och intäkten till Situation Sthlm – de trettio kronor på varje såld tidning som hjälper till att driva Situation Sthlms verksamhet – minskar hela tiden.

Swish är enbart ett betalningssystem för att betala för tidningen, ett komplement till kontanter där Situation Sthlm betalar bankavgifterna och är garanter för transaktionen. Swish kan därför inte användas på annat sätt än att betala tidningen. Situation Sthlm driver ingen bankverksamhet och inga andra transaktioner är tillåtna.

Våra säljare lever i en väldigt utsatt situation. Den största hjälp du kan ge Situation Sthlm och dem är att köpa tidningen. Och när du gör det – ta den med dig. Och läs den. Vår förhoppning är att du gillar den. Och håller utkik efter nästa nummer för att du vill köpa det också. Av säljaren på gatan. På så vis bidrar du på bästa sätt till att långsiktigt säkra arbetet för tidningens säljare och för Situation Sthlm.

Stöd Situation Sthlm

Ditt stöd bidrar till Situation Sthlms arbete med att nå hemlösa människor i ett första steg från gatan för att lotsa dem vidare på sin väg tillbaka till samhället.